Nyheter

Fakturabedrägerier ökar

Nyheter Första kvartalet jobbigt för bolag i länet – antalet anmälda fakturabedrägerier ökar.

För det första kvartalet i år ökade antalet anmälda fakturabedrägerier med fem procent i Jönköpings län, jämfört med motsvarande kvartal 2016. Det visar en analys som Inyett, som arbetar med säkra affärer och kontroll av betalningar och leverantörer, gjort av färska data från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet.

Att antalet anmälningar ökar årets första kvartal, kan enligt Inyetts vd Jone Sølvik indikera på att fakturabedragare försökt dra nytta av att fast personal på många företag och organisationer haft ledigt under sportlovet, och att länet då utsatts för en ökad aktivitet från bedragarna.

– Det är ett tydligt tecken. Att kontakta personal som egentligen inte hanterar inköp, kommunikation eller faktureringsfrågor är ett av de vanligaste sätten som fakturabedragare agerar på. Massutskick med erbjudanden som ser ut som fakturor med kort betaltid och propåer att ”kontrollera information” för publicering i databaser eller kataloger – dessa klassiska bedrägeriförsök är lättare att genomföra om bedragarna får kontakt med oerfaren personal, säger Jone Sølvik.

I Sverige har antalet anmälda fakturabedrägerier minskat med sju procent under första kvartalet 2017 men inte i Jönköpings län.

När lagstiftarna försöker komma ikapp förändras bluffakturorna. Telefonbluffarna är på väg bort och nu är det massutskick av vilseledande blanketter som lurar flest offer. En ny lag är på gång, men samtidigt har bluffbranschen redan bytt skepnad när det kommer till nya sätt att lura till sig pengar.

Samtidigt finns det enligt Jone Sølvik enorma mörkertal:
– Bara under 2016 inkom det 14 635 anmälningar om bluffakturor. Över en miljard kronor har betalats ut*. Var tredje företag i Sverige har fått en bluffaktura och en av tio betalar fakturan – helt i onödan.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *