Nyheter

Familjens kamp fortsätter…

Nyheter I Uddebo bor lilla femåriga Elin med sina föräldrar och tre småsyskon. Hon har konstant epileptisk aktivitet i hjärnan, kräver hjälp och tillsyn av vuxen dygnet runt. Elin har i dagarna fått nytt avslag från Försäkringskassan då de inte anser att hon inte behöver hjälp med de grundläggande behoven.

Anders, Emma, Elin och assistenten Jossan Grundkvist i Elins rum  [1/8]

Elin har inte grundläggande behov av hjälp säger Försäkringskassan  [2/8]

I Elins rum leker man på golvet på en skön och mjuk matta  [3/8]

Elin kan inte kommunicera men tittar på mamma Emma när hon hör hennes namn  [4/8]

Emma och Jossan med Elin och hennes mjuka leksaker på golvet  [5/8]

Elin tyckte att kamerans blixt var rolig  [6/8]

I år blir Elin sex år och kommer att behöva hjälp i hela sitt liv  [7/8]

Elin tillsammans med pappa och mamma i Uddebo  [8/8]

Vi träffar Elin, tillsammans med sin assistans Jossan, mamma Emma och pappa Anders, ute i Uddebo väster om Vaggeryd. En framtid tillsammans med föräldrar, syskon och alla djuren väntar på gården. Elin går på särskolan på Fågelforsskolan i Skillingaryd några dagar i veckan och världens bästa busschaufför Kenth ser till att Elin och assistenten kommer dit och hem. Men nu har Elin fått avslag på sitt tidigare beslut om assistans då Försäkringskassan inte håller med om att lilla Elin behöver hjälp dygnet runt.

Lilla Elin fyller sex i år men hennes mentala utveckling är tillika en 2 – 8 månaders. Läkarna kan inte säga att hon har en medfödd skada, men det har Försäkringskassan beslutat. Experter på området intygar att hon har ett självskadebeteende och behöver tillsyn av vuxen dygnet runt. Hade inte Elin haft assistans som i nuläget ligger på 138 timmar i veckan, kan inte pappa Anders jobba och försörja familjen. Beslutet om assistansersättning gäller enbart ett år i taget och i mars var det dags för omprövning igen. Avslag. Överklagat. Avslag. Familjen ger sig inte även om Försäkringskassan har lämnat nytt beslut för tredje gången. I överklagandet och önskan om omprövning av beslutet hänvisas intyg från psykologer, specialpedagoger och barn- och ungdomsmottagningen.

– Tryggheten hos oss är att min syster och mamma samt Anders bror är anställda som assistenter åt Elin, hade vi haft en stor personalomsättning hade det inte fungerat här hemma. Försäkringskassan trycker på föräldraansvar och vi gör ju inget annat, säger Emma Steen, mamma till lilla Elin.

Eftersom Elin inte får i sig sitt dagliga behov via munnen har hon en knapp på magen där hon sondmatas. Nu hänvisar försäkringskassan att det är inget grundläggande behov att få hjälp med sondmatning och därför säger de nej till fortsatt hjälp trots att hon behöver hjälp med allting och hennes skada är ingenting som kommer att bli bättre.

– Det blev en ren käftsmäll när försäkringskassan ringde och sa att vi inte kommer att få fortsatt hjälp med Elin. Hur ska vi orka, undrar Emma och tittar på Elin där hon sitter i sin specialstol bredvid fikabordet.

Överklagandet är gjort och nytt beslut väntar…

– Vi kommer aldrig att ge oss. Ovissheten är hemsk när man går och väntar in besked. Vill myndigheterna att våra multisjuka barn ska bo på institution? Har inte vår lilla Elin rätt att få den hjälp hon behöver? Att ha assistenter dygnet runt är såklart tufft, men vi försöker leva ett normalt familjeliv ändå. Vårt assistansbolag är fantastiskt då vi även har möjlighet att anställa våra familjemedlemmar, avslutar Emma.

Elin älskar att bada, vara med sin häst Anna-Bell, dra familjens katter i svansen och pussa hunden Collin och givetvis att vara med sina snälla assistenter som hjälper henne dygnet runt med allt.

I Försäkringskassans beslut i januari i år kan man läsa att Elins grundläggande behov inte uppgår till minst 20 timmar per vecka och därför görs ingen omprövning av hennes personliga behov. Ingen representant från försäkringskassan har varit och hälsat på familjen och deras beslut grundar sig istället på uppföljningar av domar i Högsta förvaltningsdomstolen där de anser att Elin ska omfattas av föräldraransvaret vad gäller personlig hygien samt av- och påklädning. Matningen via knappen i magen bedömer försäkringskassan inte som ett grundläggande behov utan egenvård. Att Elin inte kan kommunicera med tredje part anses också omfattas av föräldraransvaret.

Eftersom försäkringskassan anser att Elins hjälp inte uppgår till minst 20 timmar i veckan kommer Elins framtid att hamna i kommunens händer om beslutet går igenom.

– Tyvärr är reglerna sådana, bedömer försäkringskassan att hjälpbehovet är under 20 timmar hamnar det på vårt bord och då måste ny utredning påbörjas av oss och det tar flera månader innan det är klart, säger Lotta Damberg socialchef.

Men än är inte sista ordet sagt… hela familjen Bernow-Steen, tillsammans med assitansbolagets jurister, ger sig inte mot myndighetsjätten Försäkringskassan…

Taggar

Dela


9 reaktioner på Familjens kamp fortsätter…

Det är inte försäkringskassan som är den stora boven, utan dom arbetar efter regler som vår regering har bestämt. Om man vill ha en förändring så har vi ett val i höst

Jag stödjer er kamp. Och håller tummarna att er älskade dotter får den hjälp hon behöver. Försäkringskassan har fel er dotters behov är större!!!

Man blir verkligen ledsen arg och frustrerad när man läser om försäkringskassans inställning till flickans behov av hjälp. Vet dom inte vad det handlar om, det är ju stort behov av hjälp så det skulle ju inte vara någon tvekan att den söta flickan är i behov av hjälp dygnet runt. Kämpa på.

Detta är ju inte klokt. Jag har aldrig varit med om en värre instans än försäkringskassan. Det är så oförskämt o kränkande för hela denna familjen. Tänk om mamma Emma o pappa Anders någon gång kunde få slappna av o bara vara, o få vara lite på tu man hand. Detta tär på människor, som försäkringskassan håller på att jäklas med. Låt lilla Elin få ha all trygghet som tänkas kan. Låt mamma o pappa o de andra barnen få ha all all trygghet. Är det för mycket begärt, FK. Ha lite hjärta i kroppen, det är människor det handlar om. Ha lite hjärna i huvudet o försök att tänk er in i denna situation, men nej, ni varken kan eller vill. Slå på dom som redan ligger, det är ni proffs på. Ni kan ju något iaf. TÄNK MED HJÄRTAT.

Man blir så ledsen och arg och frustrerad när man läser om hur Försäkringskassan slår sönder familjer och förstör livet för de små. Den här familjen måste få igenom sin överklagan. Inte bara för den söta lilla flickans skull utan för hela familjens skull!

Hoppas ni vinner kampen mot försäkringskassan.Så bedrövligt när man läser detta om hur dom behandlar er,men stå på er nån gång borde dom ge sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *