Nyheter

Får 5,8 miljoner till ungdomsprojekt

Nyheter Arvsfonden har beviljat drygt 5,8 miljoner till det treåriga ungdomsprojektet Kulturarva i länet.

Maria Eklind och Elin Ljungqvist

Projektet Kulturarva handlar om att ungdomar ska få lov att utforska och utmana sina kulturarv och på så vis få möjlighet att utveckla det vidare. Det ska stärka deras identitet och ge möjlighet att se vad som format dem och hur kulturarv formar oss alla. Detta ska i förlängningen leda till ökad förståelse för olika kulturer och ge förutsättningar för integration och hjälpa ungdomarna att hitta sin plats i samhället.

– Vi kommer att ha aktiviteter och workshops för olika grupper med ungdomar med både svensk och utländsk bakgrund där de får utforska till exempel berättande och hantverk från olika kulturer och tillsammans kulturarva nytt. Genom att kulturarva, det vill säga att använda historiska återblickar i syfte att skapa mening och sammanhang i tillvaron, vill vi hitta en metod som gör att ungdomar kan identifiera sig med sitt eget kulturarv och ta till sig det kulturarv som genomsyrar det svenska samhället, berättar Elin Ljungqvist och Maria Eklind i projektet.

Projektägare är Studieförbundet Vuxenskolan och projektet kommer att verka i hela Jönköpings län. Några av samarbetsparterna är till exempel Gummifabriken i Värnamo, Jönköpings Läns Museum, Hemslöjdsförbundet, bibliotek runt om i länet och flera av länets hembygdsföreningar.

– I Vaggeryds kommun kommer vi exempelvis att samarbeta med UC-UG, ReMida, grupper inom kommunens skolor och olika föreningar.  Den huvudsakliga målgruppen är 13–25 år.

Projektledare är Elin Ljungqvist, historiker, och Maria Eklind, kulturvårdare. Utöver dem kommer en projektgrupp, bestående av ungdomar med olika bakgrund, planera och driva projektet.

– Vi kommer att göra aktiviteter tillsammans, men också på olika håll för att få en större spridning av projektet.

Startdatum blir 1/3 och den första inplanerade aktiviteteten blir i samband med Gummifabrikens invigning dagen efter.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *