Nyheter

Får man vattna gräsmattan?

Nyheter Många frågor om bevattningsförbudet blir det och vi har fått svaren från tekniska kontoret vad som gäller, både när blommorna behöver vattnas och gräsmattan på sin tomt.

En läsare till vår tidning skickade in foton och undrar var respekten är när kommunen infört bevattningsförbud. Läsaren skriver så här; ”Tycker det är väldigt dåligt när folk är så rädda om sina gräsmattor så dom bevattnar i smyg på kvällar och nätter som om att folk inte ser. Vi har fått ett bevattningsförbud och en STARK rekommendation från kommunen att inte vattna gräsmattor mm. Var är respekten för värmen och torkan?”

Eftersom extremväder råder tog vi kontakt med tekniska kontoret. Vad gäller egentligen?

– Fastighetsägarna med kommunalt vatten får inte vattna sina gräsmattor. Man får fylla vattenkannan och vattna blommorna, säger Ingrid Englund som jobbar som administratör på tekniska kontoret.

Läsarbild

Taggar

Dela


19 reaktioner på Får man vattna gräsmattan?

Om det skulle vara förbjudet att ta vatten från Lagan så skulle antagligen Länsstyrelsen gå ut med information om det. Överflödsvattnet rinner ju igenom gräsmattan och ned genom sandlagren och antagligen ned till grundvattnet igen eller närmaste vattendrag.
Kommunalt vatten är dricksvatten och är vi inte sparsamma med det vattnet så får vi göra som i varmare länder tvätta händerna och spola toaletten med kranvattnet och få köpa dricksvattnet i butik.
Dvs smart att tvätta bilen och vattna med egen brunn eller ta upp vatten ur vattendrag.
Var sparsamma med vårt dricksvatten.
/Jenny

Det påverkas men ytterst lite som experterna säger. Annars hade det varit förbjudet givetvis om det hade varit stor påverkan.

Det är då märkligt hur sånt här lockar fram avundsjuka och angivarmentalitet hos folk. Har ni inget annat för er att kontrollera vilka av era grannar som vattnar i trädgården? Självklart ska man hushålla med vattnet, men all trädgårdsvattning förbrukar inte det kommunala dricksvattnet. Själv struntar jag i att vattna gräsmattan, men roshäcken som vi anlade i våras, och som kostade en slant, behöver vatten och det tar vi från en egen brunn. Skulle jag bara stå och kolla hur den skrumpnar och dör i värmen?

Spelar ingen roll varifrån man tar vatten,egen brunn eller kommunalt. Det påverkar nivån på grundvattnet.
Jag har förhållandevis grön gräsmatta men jag vattnar inte och inte heller har jag klippt den.
Lite långt här och var men jag tävlar inte med grannarna.

Alldeles rätt Tommy.
Var rädd om vattnet antingen du har kommunalt, egen brunn, spett eller tar från Lagan/ Hjortsjön.

Egen brunn eller spett får man vattna med. Men inte med kommunalt vatten. Känns som folk får läsa vad förbudet gäller om en gång till. Blir det förbud mot det med så rättar sig folk efter det med. Men just nu så känns det som att så fort ngn vvattnar så vattnar denna med kommunalt vatten. Men det vet ni inte om ni inte varit inne i dennes trträdgård.

Många trädgårdsägare tar vatten från Lagan vilket innebär att mycket kommunalt vatten sparas. Mats-Eric gör helt rätt som vattnar efter mörkrets inbrott då avdunstningen är som minst. Det är självfallet bättre att använda vattnet i Lagan än att det skall rinna ut i havet. Gör länsstyrelsen en annan bedömning måste man naturligtvis rätta sig efter detta. Tyvärr styrs många åsikter av den kungliga svenska avundsjukan.

Bra rutet Gert! Frågor på det? Eller förstår alla vikten av att spara vatten nu? Herregud alltså…..

Ett tips Mats-Eric; ställ om spridarna så att vårt gemensamma vatten från Lagan hamnar på gräset. Ser ut att vara lite mycket svinn på asfalten. Vattnet på plattorna antar jag är till för att vattna ogräset. Njut nu av en grön och fin matta!

Nu pumpar man ju inte undergången för att
det är kul eller vill jäklas. För räddningstjänst, hemtjänst, ambulans eller annan trafik är det en stor fördel att kunna passera järnvägen även
Om tåg är på gång. Vid nödläge är deras största
Vikt att ha en fungerande passage. Undergången
ligger lägre än Lagan vilket gör att vatten tränger på underifrån. Det vattnet pumpas ut till samma ställe som det mer stor sannorlikhet
kommer ifrån.
I övrigt ska det vara så svårt att vara rädd om det vatten vi har. En sak är om gräset ska användas som bete då kan det vara befogat
efter tillstånd från länsstyrelse. Men en vanlig
villagräsmatta går bara i vila vid torka och bli lika grön när regnet kommer igen.

Äntligen någon som förstår anledningen till att
Det pumpas ut vatten från undergången! Tack Gert.
Folk kan inte på allvar tro att man gör det för att jävlas.

Geji har rätt. Den s k tratten blir flackare med tiden och det kan orsaka sättningar i byggnader runt där. Kv Rosen i Husqvarna är ett exempel. Där tas det upp stora mängder till värmeväxlare. Det släpps sedan ut i Husqvarnaån. Där har noterats sättningar.

Den som vattnar sin gräsmatta från sin egen brunn gör ingen påverkan på grundvatten nivåer för det handlar om relativt små mängder. Sänkningen vid tunneln i Vaggeryd rör sig dock om mycket stora mängder och det pumpas året runt och leds bort.

Det var ytterligare ett bra tydliggörande från Vaggeryds Kommun beträffande bevattning som jag också fogar mig efter. Då bilderna är tagna utanför min tomt så känner jag mig lite utpekad. Naturligtvis känner inte skribenten/fotografen till varifrån vattnet kommer och det förstår och accepterar jag. Vattnet tar jag från Lagans vattensystem som rinner förbi och så småningom ut i havet och än så länge ”rinner det på”. Att jag vattnar på natten beror på att minst avdunstning sker då och det mesta går ned i jorden, frånslag sker med automatik. Jag behöver inte vattna i smyg så länge jag inte vattnar med kommunalt tillhandahållet vatten, det har jag för övrigt aldrig gjort beroende på min närhet till Lagan.

Fattar inte vad som är så svårt att förstå, förbudet gäller dygnet runt. Blir så trött på människor som inte respekterar detta, undrar vad de tänkt vattna med den dag inget kommer ur kranen.

Om man har egen brunn. Får man vattna gräsmattan av det vattnet. Det tar väl lika mycket på grundvattnet det också. Eller?

Det kan inte ha någon betygelse när kommunen pumpar ut kopiösa mängder vid järnvägsundergången i Vaggeryd dygnet runt året runt.

Vattnet kommer till nytta i Lagan,götafors och Fågelforsdammen.Men det går väl att stänga pumpen och använda undergången som pool?Grundvatten är inget att skämta om.Inget vatten är lika med död för alla levande varelser på jorden !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *