Nyheter

Färgstark förening 80-årsjubilerade

Nyheter Två månader försenat firade Vaggeryds SOK 80-årsjubileum. Som sig bör skedde det med återblickar mot föreningens färgstarka historia.

Naturligtvis fick Eva Eliasson, nyligen invald i Skivaryds Hall of Fame, skåra jubileumstårtan

30-talet medlemmar var samlade i Friluftsgårdens storstuga. De fick bland annat hjälp av Jonny Skantz att minnas Vaggerydsloppets historia. Jonnys berättelse handlade dock inte om de klassiska skidloppen med detta namn utan om löparfesterna i Vaggeryds centrala delar under en tioårsperiod räknat från 1985 och framåt då  inte bara svensk löparelit som Mats Erixon och Evy Palm utan också om internationella stjärnor som kenyanen Simon Roberts Naali gästade orten. Vem kan glömma Simon Roberts och det sätt på vilket han flöt fram över ortens gator och backarna på Södra Park och utan att förta sig avverkade milen på formidabla 29,35.

Under 2022 fick föreningen en cykelsektion med inriktning på mountainbike. Det var dock inte första cykelsektionen i VSOK. Kåre Boberg berättade att fanns en sådan sektion redan 1953 och fem år framåt och att Sven Lövdahl blev inofficiellt DM-vinnare 1953 i cykelorientering då föreningen även vann lagtävlingen. I laget ingick även Ingvar Johansson och Rune Andersson – den sistnämnde som 1951 svarade för en stor och mycket uppmärksammad bravad när han vann den allra första etappen i det allra första Sverigeloppet på cykel.

På valborgsmässoafton är det 60 år sedan Vaggeryds SOK arrangerade ortens vårfirande för allra första gången. Bernt Ekfeldt har lagt ned ett omfattade arbete med att kartlägga valborgsfirandet under dessa 60 år då Skillingaryds Manskör samtliga gånger har svarat för den körsång som hör våren och vårfirandet till.

 

Olle Eriksson, här omgiven av Ingemar Fridell och Olle son Staffan berättade minnen från mera än ett halvsekel med VSOK.

Men jubileumskvällens huvudnummer var ändå filmförevisningen i regi av Ingemar Gustavsson. Han använde flitigt sin smalfilmskamera under en tioårsperiod mellan 1973 och 1983 och dokumenterade med dess hjälp en rad föreningsaktiviteter, bland annat den senaste stora om- och tillbyggnaden av Friluftsgården och jubileumsfesten 1977. Dessa smalfilmer har han nu låtit renovera och digitalisera. 

De var en rad VSOK-profiler som passerade revy på filmrutorna, bland annat en rad ledare med pionjären Gunnar Fredriksson i spetsen men även många som var aktiva senare. Ett mycket uppskattat inslag som borgar för fler filmkvällar i Friluftsgården i regi av Ingemar Bergman, förlåt Gustavsson,

Efter att jubileumstårtan serverats lämnades ordet fritt till Olle Eriksson som på sitt oefterhärmliga och färgstarka sätt delade med sig av sina minnesbilder från åren med Vsok. Han flyttade till Vaggeryd 1966 som 32-åring och valdes tre år senare in i huvudstyrelsen som kassör.  

Text och foto: Vaggeryds skid- och orienteringsklubb

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *