Nyheter

Färre älgar får skjutas

Nyheter Till årets älgjakt i länet har tilldelningen minskat som en följd av minskad älgstam

Läsarbild

När årets älgjakt inleds nästa vecka har länsstyrelsen beslutat att tilldela totalt 2700 älgar mot drygt 3100 älgar förra året.

– Vi har sett en minskning av älgstammen men det finns skillnader inom länet, säger Ingemar Sjöberg på länsstyrelsen i Jönköpings län.

De har samlat in de planer som arbetats fram inom älgskötselområden, där det görs lokala avvägningar beroende på skador i skogen men även närheten till trafikleder. Därefter görs en tilldelning som sedan hanteras av de lokala aktörerna och till slut i alla de jaktlag som deltar i jakten. Officiellt inleds jakten på måndag den 12 oktober och pågår en bit in på det nya året. Dock är det ett antal älgskötselområden som har valt att vänta med jaktstarten en vecka för att inte störa brunsttiden. Ett av de områden som väntar med jakten är i Tofteryd, enligt Ingemar Sjöberg.

– När det gäller älgjakten är man oftast överens inom älgskötselområdena även om det kan finnas olika åsikter, enligt Ingemar Sjöberg. Han tillägger att man brukar finna gemensamma beslut för att genomföra en jakt i god anda. Det gäller att verka på ett sätt som inte äventyrar några relationer tiderna före och efter jakten.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *