Nyheter

Fastigheter, cykelväg och simhall bland investeringarna

Nyheter När investeringsbudgeten skulle sättas för åren framöver var det många diskussioner om skolans framtida lokaler, underhålla fastigheter, cykelväg till Tofteryd. Det blev en lång debatt.

Arkivbild

Jörgen Hansson, ekonomichef föredrar ärendet;

– Vi har gjort en noggrann uppföljning. Vi klarar en högre investeringsnivå upp till 410 miljoner kronor. Ramen i det här förslaget ökar och bedömningen är att detta kan hanteras. En viktig faktor är att resultatnivån kan hållas på en 2–3-procentig nivå. Likaså måste den fortsatta budgetföljsamheten göras. Politiken har valt att år 2024 delvis har lämnats blank då det kanske blir en annan styrning efter valet nästa år och det året är lite tomt av det skälet. Det finns en del projekt som satts en riskpeng från kommunstyrelsen och det är svårt att göra tidiga kalkyler.

– Det som sticker ut är kommunstyrelsen har avsatt dels 1 miljon för att systematisera ett verksamhetssystem och 1 miljon avsatt för digitalisering. Den stora pengen är 13 miljoner kronor som är till kommunstyrelsens förfogande. Det var en diskussion om detta länge och man valde den här modellen för att få en snabbare beredning om det skulle uppstå behov av detta i våra fastigheter, särskilt med tanke på Hjortsjöskolan och Fenix 2. Utöver dessa 13 miljoner ligger det 10 miljoner ytterligare som man måste vända sig till KF för att få använda.

– När det gäller fastighetssidan så ser ni att Sörgårdsskolan ligger kvar på 48 miljoner kronor. Nya Götafors skola har man avsatt 9 miljoner kronor för mark och anläggning, gata väg. Själva byggnaden ska hyresupphandlas och det pågår ett arbete i förvaltningen att ta fram underlag. Vi behöver inventarier inne på nya Götafors skola. Mejeriet har i tilläggsbudget 11 miljoner kronor för redan upparbetade kostnader. Utemiljön ska slutföras. Mejeriet har också att erfordra från staten och Boverket 9 miljoner kronor. Med dessa pengar ska Mejeriet vara finansierat.

– Reinvestering av fastigheter lyfter vi ut från driften. Dels var det tvunget mot de regler som finns men också mer klarhet vad vi lägger. Det förslaget som ligger på bordet är att man har dubblat insatserna framöver från 6 till 12 miljoner kronor. Det är en tydlig satsning och markering mot våra lokaler. Mellanstadiet har vi en budget på 20 miljoner kronor. Även där finns det en åtgärdslista som ska komma in till oss. När den kommer blir det lättare att räkna mer noggrannare. Utemiljöerna har också diskuterats mycket. Inte bara skolgårdar utan även daglig verksamhet och äldreboende. Det är en satsning på 1 miljon. Förskolan fritiden har funnits med  och 400 000 avsätts för detta. Om och tillbyggnad av duschrum 250 000 per år.

Gata och väg, förbättring. Det som är större är centrumutveckling 6,5 miljoner. Bro kapellgatan Vaggeryd 4,5 miljoner kronor.

– Vi har en post som har tidigarelagt cykelvägen till Linneryd. Den var planerad till nästa mandatperiod, men nu hamnat på denna mandatperioden.

– Movalla och Waggeryds IP har 500 000 i investeringsbidrag. Kommunala badplatser är ny. Likaså ska vi lyfta kulturminnesvård, där kultur- och fritid gjorde en framskrivning om 100 000 kronor 2021 och 2022. Avslutningsvis har man lagt 40 miljoner och nu lyfter man in 40 miljoner till 2024 så totalt blir det 80 miljoner kronor för kommande simhall eller renovering av simhalll. .

– En stor investering under nästa mandatperioden är omvandlingsområdet för kommunalt vatten och avlopp vid Rastad och Fängen. Där pratar vi om en investering på 35 miljoner, om det räcker, som ska startas 2023.

– Vad vi gjort på exploateringssidan är att vi har uppdaterat en del på områden och vi kommer efter sommaren att se över och gör nya bedömningar. Men som ni ser på Stigamo är det helt andra nivåer på intäktssidan. Vi hoppas att dessa besannas.

Gert Jonsson (M);
– Tack till alla i budgetberedningen. Vad är det vi måste göra och vad är det vi vill göra? Vi har kikat på fastigheter och vi har oförutsedda utgifter, nu finns det en peng till utemiljön till skolan. Stora poster är 20 miljoner för mellanstadiet och vi får se var vi hamnar och 9 miljoner för att få till en grundförutsättning för en ny skola i Götafors. 12 miljoner kronor till Mejeriet. Till tekniska har 277 miljoner hanterats under mandatperioden, 225 av dessa går till fastigheter. Det är historiskt stora belopp som vi satsat. En av anledningar till att vi hade bra diskussioner är att exploateringssidan går bra. Båramo och Stigamo och det gör att det blir ett positivt kassaflöde. Vi känner oss säkra när vi har medel utan att behöva låna. S får återkomma hur man ser på detta 2022, men man måste ha det för att klara den stora tillväxten.

Kenth Williamsson (S);
– Vi vill ändå beklaga det här att femklövern inte haft kontroll över investeringar. Man har inte heller underhållit fastigheter som därmed ökat i kostnader när reperation behövts. Det har gjort att den redan rekordhöga investeringstaket höjts. Trots detta finns inte ett flertal och viktiga investeringar med, exempelvis Nya Götafors skola, inte Hoks skola heller. I förslaget till investeringsbudget så finns det en del förslag som vi fått igenom. Det handlar om principen att SKR:s löneutveckling ska följas. Man har valt att lägga sig på en lägre takt, men nu garanteras de anställdas lönetakt. Viktigt att även kvinnodominerade arbetsplatser får en positiv lönetakt. I budgeten för 2022 finns cykelvägen och vattennära mötesplatser. Dessutom görs stora satsningar av fastigheter, elektrifiering av Båramo och tomter för industritomter.

Thomas Axelsson (KD);
– Vi är i slutet av en mandatperiod och det kan vara bra att summera vad som gick bra och dåligt. Det som är bra är att vi klarat våra investeringar utan att höja skatten. Vi har bra ekonomi. Vi har förslag på att höja resultatmålet till 3 procent och vi har utrymme för reinvesteringar. Att vi inte uppnå självfinansieringmålet är ett medvetet val vi gjort. Att vi tagit med riskpengar är bra tycker jag. Det är bra att vi har fått med risk i våra investeringar. När det gäller resultatmålet blir jag lite fundersam varför S är rädda för det här förslaget. Generellt sett är det nästan hälften rör det Mejeriet i Skillingaryd och jag tror att alla känner att det här var en bra investeringar. Akuta reperationer har kostat mycket, men jag tycker att vi i femklövern tagit tag i det här när det gäller framställan av arbeten för att få kontroll. Vi har tagit principbeslut och det är en intressant lösning att hyra nya Götafors skola. Det är bra att vi kommer igång med cykelväg till Linneryd. Det är bra att vi tittar på nästa mandatperiod – att vi satsar 80 miljoner på en ny simhall.

Atcha Adinda (L);
– Den här investeringsbudgeten blir jag imponerad av. Vi har lyckats att satsa så mycket – cykelvägen till Tofteryd och även utomhusmiljö till våra skolor, idrottsanläggningar. Däremot är jag lite besviken när det gäller både Klevshult och Hok. De har också idrottsanläggningar och när vi satsar pengar går det bara till Skillingaryd och Vaggeryd. När vi hade medborgardialog i Klevshult behövde de mer pengar till en bevattningsmaskin, men man ser hela tiden att Skillingaryd och Vaggeryd får pengar, men inte övriga orter. Det finns invånare som idrottar i dessa kransorter också. Jag yrkar bifall till förslaget och är glad och tacksam för att det ser bra ut.

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Vi hade bra diskussion och vi har yrkat bifall på förslaget. Klevshult har fått bevattningsmaskin.

Kenneth Åberg (S);
– Vi har den grundläggande synen att vi vill inte börja med att sätta fast skattesatsen och sedan sätta budget. Vi vill se hur det ser ut med avkastningen först. Det är en mer rimlig och logisk ordning. Vi har ingen samlad bild på underhållsskulden och det här är underlåtenhet sedan en längre tid tillbaka. Det blir uppenbart att det rinner in, möglar och ruttnar. Det här kan inte fortsätta. Vi måste ha en underhållsorganisation som har en tydlig underhållsplan som ska jobba med en plan. Nya Götafors skola är vi glada om att den blir till. Men vi är oense om att hyra. Det hade varit en bättre långsiktig ekonomisk del om vi hade byggt den själva. Vi är övertygade om att vi när vi i framtiden summerar så blir det en dyrare lösning än vad det blivit om vi gjorde den i egen regi. Bra att man höjer investeringstaket då vi har ett starkt växande underlag. Vi ser frukt av Båramo och Stigamo. Cykelvägen ramlade in från hyllan, det är lite kul att det nämns, då den legat på hyllan ett bra tag. Det här viktigt att det här nu blir av och att vi inte skjuter detta framför oss mer. Det här är för skolan, tallnäs och Skillingaryds- och Tofterydsborna till gagn. Vi måste våga lite mer.

Jörgen Johansson (C);
– Jag börjar med underhållsskulden. Den har inte uppståt de sista sex åren. I december lade jag ett skarpt förslag att anlita en konsult för att utreda skulden. Det kan man tycka att det förslaget skulle kommit mycket tidigare från andra partier. Vi har alla vår skuld i det här. Nu finns underhållsskulden här och det är bra att vi har tagit upp det här. Cykelvägen är en centerfråga. Vi har kämpat för cykelväg. Vi tar ansvar för den totala ekonomin i kommunen och vi har stått tillbaka med pengar till förmån för skolan. Men nu sa vi att cykelvägen skulle byggas och man sa det lite tidigare att oppositionen inte har ansvaret för vissa saker och då kan inte oppositionen driver igenom. Tack vare majoriteten blir cykelvägen av.

Kenneth Åberg (S);
– Det är så att vi har fler som drivit frågan. Jag vill ändå hävda att vi står bakom den här frågan om cykelvägen.

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag villl återkomma till det du sa Kenneth och jag tar inte på mig gång på gång, att politiken har gjort ett dåligt jobb här, underhållet fungerar inte. Vi har faktiskt tjänstepersoner också. De inhyrda firmor vi har. När det rinner över, det ligger skräp, lekutrustningen är sönder. Ska jag som politiker åka runt och se detta och rensa stuprännor? Jag tycker också att det finns ett ansvar i tjänstemannaledet också.

Kenth Williamsson (S);
– Det är fler ekonomiska mål som vi uppnått. Visst är det  bra att vi antagit och det att de är höga kan vi inte komma ifrån. Det finns en tankar när vi inte tar ställning till resultatmålet och vi vill ha in andra kommuners siffror, men nu diskuterar vi den här på hösten och då måste vi också hantera beslutet på hösten. Jörgen kör centeroppositionsvarianten, det blir rejäla svängar och tog upp förslaget om konsult som ni lade förslag på. Ni kan lägga det som beslut direkt. Att vi ska ha en annan organisation på fastighetssidan 2019, den fanns redan, det är ett flertal förslag vi har lagt. Varför blev de här investeringar så här. Från början fick vi stryk i votering. När det gäller cykelvägen så tog vi beslut om cykelvägen i Tallnäs. Vi fick igenom detta med en röst. Det kan ni inte dra med att ni drev frågan. Vi har varit lite mer på när det gäller cykelvägen. Men tackar för stödet från er för att cykelvägen ska byggas inom denna mandatperioden. Det ligger 14 – 15 miljoner på nya Götafors skola, det är ett bra skolområde och det kommer att gynna Vaggerydsborna.

Roger Ödebrink (S);
– Historisk återblick på cykelvägen. Den togs i Tallnäs och det var en icke okänd person, Linus Persson, som lade det här förslaget. Jag tror inte att han satt för centerpartiet. Där är grunden. Det har varit turer hit och dit även med försvarsmakten. En liten blomma till Linus Persson för det var han som väckte frågan.

Gert Jonsson (M);
– Nu är vi där vi är och jag hakar i där Ulf är. Jag har också varit med och tagit beslut. De investeringsbudgetar har vi varit eniga i och det ska verkställas. Allt ska övergå till verkställighet. Vad är vårt ansvar och vart är tjänstemannaansvar. Här antar vi en budget, exempelvis cykelvägen till Linneryd 9 miljoner. En smula ödmjukhet behövs i budget. De som tar hand om ärendet gör upphandling och sitt jobb. En tredje part ska räkna på de här jobben och det är inte enkelt som S säger att det ska vara 30 miljoner. Så enkelt är inte det. Nu är vi överens och sedan ska tekniska nämnden utföra. Jag vill sträcka upp ett varningen finger att vi inte hamnar rätt i upphandlingar. Det är ingen som säger att simhallen kommer att kosta 80 miljoner, den kanske kostar 120 miljoner kronor. Det finns faktiskt en verklighet där ute.

Jörgen Johansson (C);
– Vi vet att det var Linus som lämnade förslaget. Orsaken att vi röstat nej tidigare är att C tagit ett stort ansvar när det gäller kommunens ekonomi, skolor med mera. Vi tar även ansvar på riksnivå.

Kenth Williamsson (S);
– Nyktra till? Ja, det kan bli så att vissa investeringsobjekt går över och man har ingen aning om hur och var det dyker upp. Nu pratar vi om stora överdrag och en stor utredning och där kunde man fastslå att det fanns många politiska bitar som inte hölls. De utredningar finns ju och det är inte vi som är onyktrast i den här diskussionen.

Kommunfullmäktige beslutade att följa kommunstyrelsens förslag och godkände föreslagen investeringsbudget, där S markerar med en protokollsanteckning.

Taggar

Dela


1 reaktion på Fastigheter, cykelväg och simhall bland investeringarna

Roger. Tack för fina ord. Jag väckte inte frågan men min röst som vilde blev avgörande för byggande av cykelväg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *