Nyheter

Felix slår ett slag för sommarentreprenörer

Nyheter Felix Eriksson gick i somras från tanke till affärsidé. Nu uppmuntrar han fler ungdomar att bli sommarentreprenör.

Stefan BomanFalk intervjuar sommarentreprenören Felix Eriksson under frukostmötet.

Under den senaste näringslivsfrukosten var verksamhetsledaren Stefan FalkBoman med och pratade om organisationen Ung Drive, som Stefan och hans fru startade 2008. Syftet var att ge ungdomar upp till 18 år möjligheten att prova företagsamhet på årsbasis. För något år sedan ville de bredda verksamheten ytterligare.

– Vi var ett gäng insyltade uf-rävar som började prata om sommarföretagande. Att man helt enkelt skulle ha något innan Ung Drive för att fånga upp guldkorn, säger Stefan FalkBoman. 

Tankarna resulterade i Ung Drive Academy, en entreprenörsutbildning under sommartid för ungdomar mellan 15 till 18 år. För de utvalda deltagarna inleds utbildningen med en femdagarskickoff, där deltagarna får hjälp att utveckla en affärsidé och förvandlas till entreprenör.

– Deltagarna får 1 500 kronor var i startkapital och målet ärm att gå från noll till två kunder under de fem dagarna. Det är ett sjukt roligt sätt att driva sommarjobb. Du får starta eget företag, du tjänar egna pengar och utvecklas som person, säger Stefan FalkBoman.

En av ungdomarna som tog chansen att bli sommarentreprenör förra året var Värnamobon Felix Eriksson. 

– Mitt första möte med Stefan var när han höll föreläsning om Ung Drive på min skola. Jag skickade in en ansökan men den sommaren hade jag redan fått ett sommarjobb. Jag var ändå sugen på att driva ett eget företag, så jag fortsatte fundera. Sedan kom pandemin och många företag valde att dra ned på bemanningen. Jag tog kontakt med Stefan och frågade om det fanns möjlighet att göra en ansökan och Stefan svarade mig med ett glatt meddelande tillbaka. Jag ansökte och fick en av platserna. 

Felix Eriksson startade upp en egen cykelfirma i garaget. 

– Under utbildningsveckan kom jag fram till namnet, Vmo Bike. Jag har alltid tyckt om cyklar och att underhålla dem. Det har varit en otroligt lärorik sommar på alla sätt och jag har fått med mig mycket kunskap om att driva eget företag, lärt mig mycket om bemötande.

Han glömmer aldrig sin första utomstående kund.

– En person hörde av sig och ville ha utbyte av växelsystem. Jag hade inte så mycket kunskaper om vad för material och vad för arbete som behövde utföras, men det var inte så svårt som jag trodde. Allt som behövdes var ett nytt reglage och ett nytt bakdäck. Nu strävar jag efter att bara få lära mig mer och mer. 

Som Felix Erikssons mentor följde Stefan FalkBoman sin unga adepts lönsamma arbete på nära håll.

– Nu i mars har du precis deklarerat en vinst på över 20 000 kronor under förra året, så nu kan du officiellt kalla dig skattebetalare. 

Felix avslutar med att sträcka ut en uppmaning till unga företagare.

– Är man intresserad eller har en tanke om en affärsidé, sök till Ung Drive Academy och var med! Det är bättre att söka än att avstå, du kan få mycket livserfarenhet. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *