Nyheter

Fem prisas av Smålands Akademi – Meg Nömgård ny ledamot

Nyheter Chefen för Sagomuseet i Ljungby, Meg Nömgård, tar plats i Smålands Akademi. Hon installeras i Växjö söndagen den 15 november på stol nummer 3. Dagen före delar akademin ut fem priser.

 

Fyra av mottagarna i år är kvinnor. Den kända öländska krögaren Karin Fransson är en av dem. Ett nytt stort kulturpris delas ut för första gången.

Om Meg Nömgård:
Är född 1976 och bördig från Nybro. I dag bor hon i Växjö och leder arbetet med Unescoprisade Sagobygden i Ljungby. Tidigare har hon bland annat verkat vid Kalmar läns museum.

• Prismotiveringar:
Linnépriset till Karin Fransson

Carl von Linné var starkt engagerad i dietetik; livsstil, matvanor och kokkonst. Karin Fransson har en livsgärning i Linnés anda, hon är en av Sveriges främsta kockar och en pionjär i att samla markens örter för att med dem förädla måltidens goda råvaror. Som en av de stora förebilderna i sin bransch har hon generöst förmedlat sina kunskaper och insikter till generationer av kockar likaväl som till allmänheten genom böcker, radio och tv.

Priset är på 40 000 kronor.

Karin Fransson är kock och författare. Under många år drev hon prisade Hotell Borgholm på Öland. Född 1951.

Emilpriset till Linda Belanner

För sin ledande roll i det framgångsrika arbetet med att utveckla barnradion i Sverige på nya plattformar.
Priset  är på 30 000 kronor. 

Linda Belanner, född 1972, är journalist och författare: Mellan 2015 och i höst var hon chef för Barnradion i Göteborg. Numera anställd vid Göteborgs symfonikerna.

Hyltén-Cavalliuspriset till Peter Danielsson

För att under sin långa historisk gärning verkat i samma anda som Gunnar Olof Hyltén-Cavallius, ofta med lokalsamhället i fokus. Med bredd och djup och alltid med en gnutta humor har Peter Danielsson bildat och roat en stor publik, så väl skolelever som vuxna. Genom historiska tidsresor har han, utklädd i tidstypiska kläder, med sin berättarkonst och historiska inlevelse lyft fram intressanta tidsepoker och människoöden och gett vår gemensamma historia betydelse och mening.

Priset är på 25 000 kronor.

Peter Danielsson verkar som museipedagog och historiker vid Kalmar läns museum. Född 1966.

Kulturpriset till Emilia Linderholm

 För ett kreativt och färgstarkt konstnärskap som omfattar både måleri, glasformgivning och sång. Från den småländska landsbygden når Emilia Linderholms konst, ofta inspirerad av danskonst och opera, långt utanför Sveriges gränser när hennes kvinnogestalter förmedla känslor och berättelser.

Priset är på 75 000 kronor.

Emilia Linderholm, född 1975, är utbildad både i klassisk sång och konst. Hon har en rad utställningar bakom sig – både i Sverige och utomlands. Bosatt i Tolg utanför Växjö.

Wallquistpriset till Lena Liepe

För sin forskargärning som bearbetar gestaltningar ur en medeltida föreställningsvärld både noggrant, mångsidigt och idérikt. Genom inträngande studier av olika uttryck för nordisk kyrkokonst har Lena Liepe med hög trovärdighet också kunnat belysa de förändrade betydelser och roller denna fått över tid, också in i vår egen tid.

Priset är på 25 000 kronor.

Lena Liepe, född 1962, är professor vid Linnéuniversitetet i konst- och bildvetenskap.

 

 

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *