Nyheter

Femklövern presenterade program för mandatperioden

Nyheter Under hösten har de utarbetat ett program om vad som behöver göras i kommunen de kommande fyra åren

Ewa Magnusson, Ulf Abrahamsson, Thomas Axelsson och Gert Jonsson

Det var inför mötet med kommunfullmäktige som femklövern passade på att presentera sina tankar och idéer inför kommande mandatperiod. Presentationen gjordes av Gert Jonsson (M), Uf Abrahamsson (C), Thomas Axelsson (KD) och Ewa Magnusson (L). Stig-Göran Hultsbo (MP) var förhindrad att närvara.

– Det är ett gediget arbete som gjorts, säger Gert Jonsson och tycker att de lyckades komma fram i stora frågor. De har utgått från tidigare program och utvecklat det till ett nytt lättläst program som ska vara enkelt för medborgarna att läsa.

Partigrupperna har träffats kontinuerligt under hösten med ett inledande möte med ett knappt femtiotal politiker. Ingen har fått allt, men alla har fått något, säger de om det färdiga programmet.

–Vi har jobbat i 2 – 3 månader med det och det är våra vallöften som formulerats till praktisk politik, säger Thomas Axelsson (KD). Programmet är skrivet utifrån de olika politikområden som finns. Varje område har fått en kort programförklaring och därefter skrivits i punktform som gör det lätt att följa under mandatperioden. Det blir också enklare att se vad som faktiskt gjorts när det drar ihop sig till val 2022.

Pressträff med majoritetsföreträdare

– Det ska bli lätt för invånarna att läsa och hitta, menar Ewa Magnusson. Programmet är femlöverns vilja. Att utöva politik är att kompromissa och det här kan vi stå tillsammans för i femklövern. Det kanske känns för någon att vissa saker inte finns med, men det handlar om att partierna kommer överens. 

– Ambitionen har varit att skriva för våra medborgare ur ett helhetsperspektiv, enligt Gert Jonsson. Som politiker är det lätt att leva ur ett nämndspespektiv, men vi ville vända på det och ha ökad öppenhet och medverkan ute i vardagen.

– Ibland har vi en förmåga att titta åt andra hållet säger Ulf Abrahamsson. Vi sitter på medborgarnas mandat. Vi har nu kommit överens om vad vi ska göra. Medborgarna ska kunna bocka av varje punkt. En punkt kanske börjar om en månad, annan punkt om ett år. Det här känns jättebra och framför allt tycker jag att vi kan rannsaka oss. Vi måste bli bättre på att lyssna på invånarna.

De är alla öppna för att konkurrensutsätta viss verksamhet, så kallad utmaning som skillingaryd.nu skrev om förra veckan. Ytterligare en punkt som de är helt överens om är mera av öppen process i politiken, som politiker ska man ägna mera tid åt kontakten med medborgarna och mindre tid inlåsta i sammanträdesrum.

Det finns konkreta punkter i programmet som till exempel att flytta vårdcentralen i Vaggeryd till en mer central plats, säger Thomas Axelsson och får medhåll av Ulf Abrahamsson som menar att det är en tillgänglighetsfråga. Det handlar vidare om att landsbygdsskolorna ska utvecklas, inte bevaras utan utvecklas vilket de ser som en starkare signal. Förutsättningen är att det finns ett elevunderlag. 

– En mycket viktig punkt är det kommunala miljöprogrammet, menar Stig-Göran Hultsbo (MP) och tillägger att programmet ska vara styrande i i miljöarbetet och beslutade åtgärder sak också genomföras.

Vidare beskriver programmet idéer om social verksamhet och omsorg, utbildning för hela livet, ett hållbart samhälle med grön tillväxt, ett starkt näringslivsklimat, integration och arbete, trygghet, kultur för alla, digital utveckling i hela kommunen och sund och smart kommunal verksamhet.

En fråga som lever sedan tidigare och finns med nu är frågan om skjutfältet.

– Vi måste ha hög prioritet på att lösa knutarna när det gäller skjutfältet, säger Gert Jonsson. Skjutfältet ska inte få påverka bostadsutvecklingen utanför militärens egna fastighetsgränser.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *