Nyheter

Festligt när pristagare och trotjänare hyllades

Nyheter Det var som vanligt högtidligt och fint värre när kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun i kväll firade sin årsavslutning eller lilla Nobelfesten som den också kallas.

Prisbordet.  [1/13]

Håkan Johansson tacktalar.  [2/13]

Markku Engström, Mattias Olsson, Eva Andersson, Eva Spångberg och Eva Karlsson - kommunanställda i 25 år.  [3/13]

Leo Johansson hyllades.  [4/13]

Fredrik Wernefur.  [5/13]

Fredrik och Amelie Bergman hyllas.  [6/13]

Mats Aldérus - miljövårdsstipendiat.  [7/13]

Johanna Arvidsson, Annika Arvidsson och Linnéa Svensson.  [8/13]

Linda Larsson, Bågskyttarna Vaggeryd vann individuellt SM-guld i 3D-skytte  [9/13]

Honnörsbänken med kommunfullmäktiges presidium, Christer Holmgren, Maritha Bengtsson och Robert Alkemark. närmast kameran.  [10/13]

Annika Hedvall, kommundirektör.  [11/13]

Göran Svensson höll i trådarna.  [12/13]

Ellek Jazz med Mats Ogell, Lars-Erik Karlsson och Sven-Erik Johansson.  [13/13]

Röda matten var utlagd i snö framför teaterentrén till Skillingehus i Skillingaryd och inne i salongen spelade Ellek Jazz med Lars-Erik Karlsson, Mats Ogell och Sven Erik Johansson Militärmarsch nummer ett av Franz Schubert (välkänd från TV och Kalle Ankas julafton) när pristagare och mottagare av förtjänsttecken tågade in.

Först upp på scenen var Håkan Johansson som tog emot det kommunala kulturpriset av Christer Holmgren och kultur- och fritidsnämndens ordförande Ewa Magnusson.
–  I går firade vi Nobeldagen som är allmän flaggdag men flaggan fick sitta uppe eftersom vi idag  firar kommunens stora högtid och nobelfest, konstaterade Håkan som först berättade om sitt mångåriga arbete på hembygdsgården som han beskrev som  en konstlad miljö och hur han på senare år har lagt ned  mycket arbete på räddningsaktioner för mer äkta miljöer, först på Backstugan (den enda byggnad som hembygdsföreningen äger utanför hembygdsgården) och nu senaste på Högafors, två levande miljöer med en äkta historia.
– Det handlar i Högafors om en komplett industrimiljö som inte använts sedan 1960 och som var stadd i förfall, berättade han.
– Hjulverkstaden, känner nog många till, den utgör tillsammans med smedjan som jag gjort i ordning och vattensågen som jag nu arbetar med samt dammfästet och kraftstationen som står på tur utgör en komplett miljö.
I vår hoppas han kunna visa anläggningen för allmänheten. Fram till dess gissar vi att prissumman på 10 000 kronor säkert kommer väl till pass.

Därefter delade kommunfullmäktiges ordförande Christer Holmgren tillsammans med miljö- och byggnämndens ordförande Johnny Wackt ut miljövårdspriset till Mats Aldérus som under 21 år ringmärkt 14 500 fåglar, ett värdefullt tillskott för att hålla koll på den ekologiska balansen.

En plakett i brons att smycka det gamla torpet vid norra änden av Skogshyltesjön och som ett tecken på att de erhållit byggnadsvårdspriset mottog Amelie och Fredrik Bergman. Torpet är från senare delen av 1800-talet med enkupigt taktegel och Linnerydsgrå detaljer som bärande element vid sidan av de traditionella röda och vita.

Filip Wernefur, Skillingaryds Motorklubb, som vunnit SM-guld i rallysprint som kartläsare tillsammans med  Pontus Åhman från Almunge, hyllades för goda idrottsprestationer liksom Linda Larsson, Bågskyttarna Vaggeryd och luftgevärsskyttarna Linnéa Svensson, Johanna Arvidsson och Annika Arvidsson, alla representerande Skillingaryds Skyttegille.
– Det är mycket positivt att killar och tjejer tävlar mot varandra på lika villkor i nationella sammanhang och förhoppningsvis  snart även internationellt, konstaterade Annika som lockades in i luftgevärsskyttet när döttrarna med storasyster Michaela började träna och tävla.
Ett steg i livet som hon inte ångrat.
– Nej, det är aldrig för sent och dessutom fantastiskt roligt, anser hon.
På åskådarplats satt pappa Bernt Bernhardsson och log förnöjt åt duktiga barn och barnbarn.

Sent om sider fick också Leo Johansson, skidåkare från Skillingaryds FK ta emot en utmärkelse som han ärligen har förtjänat sedan år tillbaka. När han blev världsmästare i rullskidåkning föll alla bitar på plats så att Leo äntligen  kunde få sin kommunala utmärkelse.

Avslutningsvis hyllades fem kommunalt anställda i 25 år, alltså sedan 1992, av kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson:
Marko Engström, AME, Mattias Olsson, Vaggeryds Energi, Eva Andersson, undersköterska på Sörgården, Eva Karlsson, daglig verksamhet nu på Knuten, samt Eva Spångberg, studievägledare vid Fenix, som valde konstverk av Gunnar Simonsson.

Som avslutning sjöng Sven-Erik Johansson den melankoliska Merry Christmas to you.
På ett sämre sätt hade man kunnat sluta denna högtid som bevittnades av en halvbesatt salong samt tolv TV-tittare.

Foto: Peter Magnusson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *