Nyheter

Fler centimetrar snö behövs för plogning

Nyheter Tekniska nämnden diskuterar upphandlingen av framtida snöröjare och ett underlag ska tas fram. 

Arkivbild

I oktober 2019 beslutade tekniska nämnden att en ny nivå på vinterväghållningen för kommunala vägar, som tidigare var statliga vägar, utförs när det har kommit sex centimeter eller mer och halkbekämpning med sand. Detta skulle genomföras senast vintern 2021/2022 och förvaltningen undersökte möjligheten för att ändra dåvarande avtal med entreprenören, men det visade sig vara kostsamt. Frågan om vinterväghållning och vägsaltningen hav diskuterats sedan dess och hur en upphandling ska göras och förfrågningsunderlag ska göras. Det sistnämnda är på gång innan semester och förslaget som ligger är nu att att det är en längre avtalsperiod som entreprenören åtar sig som önskas. 

– Det man efterfrågar nu är var lägger man nivån och ribban. Nästa säsong ska det vara upphandlat och klart. Underlaget tas fram i detta nu och avtalsperioden vill vi ska ligga på 5-6 år. Då har entreprenörerna en rimligt lång tid att jobba efter. Vi får återkomma mer i ärendet efter sommaren, summerar tekniska nämndens ordförande Jerry Karlsson (L).

I november 2019 berättade vi att tekniska nämnden beslutat att vid nästkommande upphandling ska plogen sättas i backen vid sex centimeter i stället för två centimeter och att sand kommer att användas i stället för salt. Förändringen var då föreslagen till kommunens genomfartsvägar, som tidigare varit statliga. Då, för tre år sedan, var besparingen beräknad till mellan 300 000 och 400 000 kronor per år och ”normalvinter”.  

Taggar

Dela


15 reaktioner på Fler centimetrar snö behövs för plogning

Konstigt att det inte finns pengar
Har hört att de hade så rysligt bra så de hade pengar över

6 centimeter gäller på Storgatan/ Jönköpingsvägen och i villakvarteren är det runt 15 centimeter innan man ser plogbilen och då sätter de inte i bladen ordentligt och skrapar rent.

Cykelvägarna är ett kapitel för sig med stora isknölar och obefintlig plogning och många med mig väljer att gå på bilvägen på grund av att framkomligheten är något bättre där för en fotgängare.

Det borde inte vara någon överraskning att det kommer snö när det är vinter, är väl bara att budgetera för snöröjning. 6 centimeter är väl i och för sig inte så mycket snö men när den tinar och sedan fryser igen så är det ett problem vilket händer alltför ofta eftersom även o. det kommit mer än de centimetrarnasom krävs så åker snöröjarna inte ut utan väntar till nästa dag i bästa fall. Och ja, det har hänt mer än en gång när jag gått hem från jobbet i 1,5-2 decimeter nysnö och vare sig sett eller hört någon som plogar och då går jag genom hela byn (Vaggeryd) och det är ju bara att titta på väderprognosen och titta hur många mm det kommer timme för timme och räkna hur många centimeter det kommer.

Alltså detta är helt klart sämsta kommunen när det gäller snöröjning. Skärp er!

Vänta än längre på att skotta alltså.. Har redan varit katastrof sista vintrarna längs Storgatan i Vaggeryd. Dessutom bara skottat i en rikting. Att ta sig fram med barnvagn är ett mission impossible. Även rullator, rullstol etcetera är säkert lika omöjligt. Men kommunen föredrar kanske att alla kanar fram med bil istället? Miljövänligt och bra.

Snöröjningen är verkligen en sak som måste fungera, både för bilister, fotgängare, cyklister, handikappade.
Antingen ber man om högre anslag till tekniska, för där verkar det alltid saknas pengar.
Eller så får man omfördela pengar så att det funkar.
Nu har det vart under all kritik och det ska skattebetalare inte behöva stå ut med.
Alternativt se över andra utgiftsposter, om man kan vara utan något.
Betalar kommunen ersättning om bilen skrapar sönder när det fryst på? För man har ju betalat skatt för att det ska vara skottat.
Skippa saltet helt vore en lösning!

Lär väl behövas fler olyckor med på grund av oplogade gator innan förståndet rinner till.

De mäter nere i byn när de mätte upp fyra centimeter där så hade vi 8 centimeter på höjderna.
I vintras så gick det knappt att ta sig fram. När det började töa och sen frysa blev det ännu värre

Blir bara sämre och sämre i denna femklöverledda kommun, Har vi inte pengar till snöröjning, skippa förändringen av storgatan tills ni fått ordning på pengarna för snö vet vi att det kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *