Nyheter

Fler förtidsröstar i Vaggeryd

Nyheter En mer lättillgänglig lokal kan vara en av anledningar till att fler förtidsröstar. Vi har träffat röstmottagarna Ewa och Rose-Marie i Folkets Hus, Vaggeryd

Valsedlarna finns bakom skärmen här i Folkets Hus

Vid 11-tiden under måndagsförmiddagen var det närmare 25 personer som redan hade varit i Folkets Hus i Vaggeryd för att lägga sin röst i kommande val. 

Vi träffar Rose-Marie Boberg och Ewa Lagerstrand som båda är röstmottagare. 

– Känslan är att fler förtidsröstar. Sen är den här lokalen mer tillgänglig än vad vi haft tidigare, då den var vid Fenix. Det här blev en fantastisk bra lösning. Här finns det gott om plats och en lokal som är lätt att komma in i samt parkeringsplatser precis utanför, berättar Ewa Lagerstrand från Vaggeryd. 

Rose-Marie Moberg fyller i:
– Det nya förfarandet gällande valhemligheten verkar ha nått de flesta. Man vet om att man ska ta valsedlar ensam bakom skärmen och sedan gå till nästa skärm för att lägga i sedlarna i valkuverten.

Röstmottagarna i Vaggeryd har öppet varje vardag och varannan lördag, respektive söndag, innan valdagen som är nästa söndag. När redaktionen besöker förtidsröstningen lämnar Maria Randow sina kuvert och röstkort. 

– Då jag jobbar på valdagen passade det här mig väldigt bra att förtidsrösta. Det var ett smidigt sätt. Jag har röstat i alla tre valen, berättar Maria Randow från Vaggeryd. 

När dagen är slut och förtidsröstningen stänger läggs samtliga kuvert som inkommit under dagen i en påse som försluts, läggs på ett säkert ställe och tas fram nästa söndag. Det har behövts fler röstmottagare nu när inte röstningen genomförs inne, och av, bibliotekspersonalen. Alla röstmottagare har fått gå utbildning inför höstens uppdrag. 

Röstmottagarna Rose-Marie och Ewa: 

– Det här är jätteroligt. Vi är pensionärer nu för tiden och har tid till att göra en fin insats för samhället och demokratin.

Maria Randow röstade och Rose-Marie Moberg och Ewa Lagerstrand tog emot

Taggar

Dela


3 reaktioner på Fler förtidsröstar i Vaggeryd

Jag har också dubier vad gäller förtidsröstningen på biblioteket. Inte direkt någon valhemlighet med någon tittandes över axeln. Och skärmen var ett skämt. När man ordnar det på det här sättet måste man ju fatta att det kommer att komma kommentarer om säkerheten och lämpligheten på de utvalda röstmottagarna.

Jag förtidsröstade i Skillingaryd, men valhemligheten ansåg jag inte så hög då skärmen stod in mot ett hörn, så det blev ganska verkningslöst.
Därefter fick jag inga kuvert med mig, så jag kunde heller inte direkt dölja mina sedlar så väl till nästa skärm när jag skulle hämta kuverten.
Det tyckte jag inte var så bra.
Är det inte bättre att man har röstsedlar för samtliga partier och små kuvert bakom en och samma skärm?

Kan man vara helt säker på kuverten inte öppnas när säcken töms när man förtidsröstar?
Tänker mest på att arrangörerna kan tillhöra ett parti och även har tillgång till både röstsedlar, kuvert och därmed möjlighet att byta ut om det inte anses att man röstar rätt eller av ren desperation.
Finns det någon säkerhet för sådant?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *