Nyheter

Flera bedrägeriförsök avvärjda

Nyheter Under gårdagen utsattes flera privatpersoner i kommunen för bedrägeriförsök.

Arkivbild David Alin

Under onsdagen upprättade polisen fyra anmälningar om försök till bedrägeri mot privatpersoner i Vaggeryds kommun.

I två av fallen handlade det om att bedragare hade försökt komma över privatpersonernas kontouppgifter genom att ringa och påstå att de hade beställt varor och att be privatpersonerna logga in på sitt mobila bank-id för att verifiera beställningen.

I det tredje fallet handlade det om att en privatperson hade blivit uppringd av ett inkassoföretag som påstod att privatpersonen hade en faktura att betala. Privatpersonen anade oråd, avslutade samtalet och upprättade en polisanmälan.

Det fjärde bedrägeriförsöket handlade om att en person hemmahörande i kommunen hade blivit uppringd av en person som utgav sig för att tillhöra ett inkassoföretag. Bedragaren påstod att privatpersonen hade en skuld för en  mobiltelefon som personen ska ha köpt under sommaren. Privatpersonen blev ombedd att logga in via sitt mobila bank-id men fattade direkt misstanke om bedrägeri, eftersom personen inte har köpt någon mobiltelefon under den berörda perioden. Efter det avvärjda bedrägeriförsöket hotade bedragaren privatpersonen med att låta skulden gå vidare till kronofogden. Efter avslutat samtal kontaktade privatpersonen inkassoföretaget som berättade att inte fanns någon skuld hos dem och ringde därefter till polisen för att upprätta en anmälan.

– De här personerna har verkligen gjort allt rätt. De har avvärjt försöken och avslutat samtalen, de har dessutom ringt upp till de berörda bolagen för att kontrollera de påstådda uppgifterna och har sedan gjort en polisanmälan. Det är väldigt kloka människor, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Taggar

Dela


1 reaktion på Flera bedrägeriförsök avvärjda

En fråga
Blev uppringd av en sådan försökte förhala för att min man skulle ringa polisen under tiden
Hade det gått att söka var det kommer ifrån då
De har ju dolt nummer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *