Nyheter

Flyghjälte på Bäckalyckan

Flyghjälte på Bäckalyckan

Nyheter I morgon kväll är det dags för årets tredje cafékväll på Bäckalyckan i Vaggeryd. Denna gång får man stifta bekantskap med en tvättäkta svensk flyghjälte och hans gamle vän från Vaggeryd.

Tanken bakom cafékvällarna är att lyfta fram videoinspelningarna från IOGT/NTO:s mycket uppskattade studiecirkeln Gamla Waggeryd. Under åren 1985 till 1992 gjordes 60-talet offentliga intervjuer på Bäckalyckan vilka samtliga spelades in.

Nu återknyts bekantskapen med dessa inspelningar. Den tredje som visas är gjord 1992 och handlar om flygning vilket kanske inte vad man främst förknippar med Vaggeryd. Men Arne Schultzberg som på 1930-talet hade studerat på Ellen Nybergs internatskola på Ålandsö i Vaggeryd (och som dessutom tog ett JDM-guld i backhoppning för WIK under denna tid) kan verkligen klassas som flyghjälte.

I filmen berättar han om sitt liv där hans kallblodig agerande när den DC 7:a han spakade på väg mellan New York och Köpenhamn inte nog kan beundras. Ombord på planet fanns nämligen en sovjetrysk delegation på väg hem med vice premiärminister Anastas Mikojan ombord. Ute över Atlanten stannade en motor och en annan började brinna. Konsekvenserna av ett eventuellt haveri med ett SAS-plan under kalla kriget med en mycket högt uppsatt passagerare ombord behöver man inte ha någon större fantasi för att förstå.

Vid inspelningen som gjordes 1992 hade Schultzberg sällskap av sin vän Gustav Lindström, båda två var kvällen till för övrigt arbetsklädda, det vill säga i full uniform. Gustav kommer för övrigt att finnas på plats för att berätta mera i morgon kväll.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Flyghjälte på Bäckalyckan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *