Nyheter

Folkvandring till Bäckalyckan

Nyheter Precis som väntat blev det en smärre folkvandring av Vaggerydsbor upp till IOGT/NTO:s Bäckalyckan i går kväll.

Jan-Erik Larsson, även han med musikaliskt förflutet, filmade som vanligt onsdagskvällens föreställning. Här med Clifford Ling och Lars-Evert Eskilsson  [1/5]

Fikapaus med från vänster Lars-Evert Eskilsson, Ingemar Gustavsson, Uno Svensson, Kjell Karlsson och Lars Erik Joakimson.  [2/5]

Återseende: Nils-Sture Lindahl och Jonny Persson mötte en gammal bekant.  [3/5]

Clifford Ling fängslade publiken.  [4/5]

Fullsatt på Bäckalyckan.  [5/5]

Intresset för Clifford Lings framträdande var så stort att stora salen var överfull när kvällens hedersgäst tog över ord och ton.

Gamla Waggeryd i sång och bild löd rubriken för kvällen. Växelvis med Clifford  Lings visor kåserade Lars-Evert Eskilsson kring gamla och nyare foton, framför allt kring den miljö där Clifford Ling växte upp på väster i Vaggeryd.

En bild som särskilt stack ut var dock färgflygfotot från 1950-talet över Nestors-området som numera är byggarbetsplats.

Helheten för kvällen fungerade verkligen. Äras den som äras bör, Clifford Lings Vaggerydsvisor kring hans uppväxt och händelser i vardagslivet, kring nära och kära, vill nog den stora publiken och många andra gärna höra mer av. Vaggeryds lokala visskatt är inte stor men fick här några riktigt fina tillskott.

Framförandet var personligt, texterna löpte fint utan grötrim, nödrim eller omvänd ordföljd. Den visa som särskilt grep tag var tillägnad hans hustru som för några år sedan hastigt gick bort i Creutzfeldt-Jakobs sjukdom, en diagnos som är omöjlig att bota.

Första visan för kvällen var tillägnad fotbollsstjärnan Sven ”Gliet” Eliasson som var det uppväxande släktets stora idol i Vaggeryd på 1950- och 60-talen. Clifford hade ”Gliet” som tränare på 60-talet och ”hoppades bli så bra som ”Gliet”, vilket han dock inte blev. Men han blev ändå en förebild redan under sina tonår i Vaggeryd genom att spela fotboll och dessutom medverka som bärande aktör i ortens musikaliska stolthet på den tiden, popbandet Pool Winners som var Vaggeryds svar på Skillingaryds Beach Walkers och Värnamos Steelmen. I visan Vi kallar oss Pool Winners berättar han om hur det gick till när bandet startade 1965.

Han berättade att en av medlemmarna, Lennart Jönsson avled för några år sedan i sviterna efter en cykelolycka 2003. Ola Nygren är numera bosatt på Filippinerna medan Jörgen Sjögren bor i Skövde.

Det har genomförts en rad hemvändaraftnar på Bäcklyckan efter tillbyggnaden för drygt tio år sedan. Detta blev en av de tre allra mest välbesökta. Arrangemanget som genomfördes i samarbete mellan IOGT/NTO och museiföreningen samt NBV, samlade 85 åhörare.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *