Nyheter

Föräldrarna fixade skolgården

Nyheter Tråkiga skolgården blev efter föräldrarnas fixardag en rolig skolgård. Nu finns det bland annat skattkammare och en buss vid skolan i Hok.

Många föräldrar kom och hjälpte till  [1/9]

Målning stod på schemat  [2/9]

Hjälp av Remida med diverse saker  [3/9]

Plantering på skolgården i Hok  [4/9]

Nu gick det smidigt när föräldrarna hjälpte till  [5/9]

Mycket material  [6/9]

Många ideella timmar gjordes på lördagen  [7/9]

Ny färg och det blir som nytt  [8/9]

Föräldrarna tog tag i skolgården i Hok  [9/9]

Hur kommer det sig att ni föräldrar tog tag i arbetet?
Har med mina döttrar varit och lekt på andra förskolors utegårdar på helgerna och då känt att deras egna här i Hok är ganska tråkig och misskött. Så efter att jag kollat upp med förskolan om det vore okej om vi hade en arbetsdag på utegården, så jag satte upp en intresseanmälan innan sommarn där föräldrar kunde anmäla om de ville vara med på en ”fixardag”. Några veckor innan det planerade datumet så var det ett gäng härliga föräldrar som anmält sig och planeringen drog igång. Föräldrarna hade massa idéer och vi kollade även med personalen vad de tyckte och om dom hade några önskemål. Förskolans verksamhetschef  var också positiv till detta och hjälpte oss med att kolla bestämmelser och lovade att de skulle ta hand om avfallet. Hade inte föräldrarna nappat på ”fixardagen” så hade jag fått försöka kontakta kommunen och försöka få tag i den ansvariga men tror inte att det hade gått lika smidigt som nu.

Vem har varit med?
Vi var tio föräldrar som slet denna dagen, var två till som hade velat komma men hade sjukstuga tyvärr. Roligt var att till och med en morfar kom förbi och hjälpte till en stund.

Vad har ni gjort?
Vi har röjt i princip hela barnens utegård, plockat skräp och burit undan trasiga pallar och pallkragar, trimmat, beskärt träd, tagit bort en massa mossa och mycket annat. Sedan så har vi även tagit dit nya pallkragar till planteringen, målat om och gjort om i lekstugan, grävt ner stubbar till att gå balansgång på. Ett gäng föräldrar har byggt en ”buss” med bänkar och en ratt och vi har med material ifrån Re-Mida byggt en ”musik vägg” med en massa skålar och kastruller som barnen kan slå på. Vi renoverat deras ”bensinpump” och hängt upp färgglada tyg-bitar vid entrén och passagen.

Hur lång tid tog det?
Denna lördagen höll vi på i minst 8 timmar men innan dess har flera föräldrar lagt många timmar på förberedelser och planering. Men det roliga är att trots att de både regnade och vi slet så var det sista alla sa att vi måste ha en dag till våren också.

Vem har bekostat detta?
När jag drog igång detta var det inte tanken att det skulle kosta en massa för de deltagarna. Men vi har skramlat ihop mycket av materialet ibland föräldrarna och en några har även köpt nått. Vi har även hämtat en del ifrån Re-Mida, och det var verkligen en skattkammare. Sedan så har förskolan bidragit med lite förbrukningsmaterial som vi har bett om. De tog även på sig ansvaret för att köra bort avfallet och det var inte lite de hade att hämta på måndagen.

Vad tycker barnen om ert arbete?
En kommentar jag hört ifrån flera barn är att det nu  är fantastiskt fint. Har ifrån både barnen och personalen hört att de nya och uppfräschade leksakerna är väldigt uppskattade. Så till vårens ”Fixardag” hoppas vi kunna lägga mindre tid på underhåll och mer på att göra det roligt och fint för våra barn.

Text: Cecilia Sveningsson
Foto: Johan Järnebark

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *