Nyheter

Förändrade restriktioner från och med i morgon

Nyheter Från i morgon, 1 november, ändras rekommendationerna för vem som ska testa sig och när, samt hur länge man ska stanna hemma vid symtom/sjukdom.

Syftet med rekommendationerna är att undvika spridning av covid-19 men även luftvägsinfektioner som RS-virus och influensa. De ska också skydda de personer som har störst risk för allvarlig sjukdom.

Det som ändras från och med 1 nov är att alla inte längre ska testa sig vid symtom. De som generellt inte behöver testa sig är: barn i förskoleålder, fullvaccinerade och de som haft konstaterad covid senaste halvåret. Självklart kan vården ge andra direktiv till enskilda personer, då är det vårdens direktiv som gäller.

Även efter 1 nov ska alla stanna hemma vid symtom som kan vara tecken på luftvägsinfektion, t ex halsont, feber, hosta eller sjukdomskänsla. Däremot ändras rekommendationen kring hur länge man ska vara hemma vid symtom. Den som varit hemma på grund av symtom kan återgå till förskola, skola, arbete och fritidsaktiviteter när de varit feberfria minst ett dygn och känner sig friska (även om vissa luftvägssymtom kvarstår). För mindre barn behöver en vuxen bedöma allmäntillståndet, barnet ska orka delta i förskolans verksamhet hela dagen.

I övrigt kvarstår de åtgärder i verksamheten som barn- och utbildningsförvaltningens ledningsteam beslutade om 29 september:

  • Förlägg gärna undervisning utomhus när det passar innehållet och barn/elevgruppen.
  • Möten med personal inom enheten, mellan enheter samt utanför enheten/kommunen: Ta ställning till om det ska vara fysiskt eller digitalt möte utifrån vad som passar innehållet, tillfället och målgruppen bäst.
  • Föräldrakontakter: Vårdnadshavare hämtar/lämnar sina barn i tamburen eller utomhus utifrån vad som passar verksamheten bäst.
    När föräldramöten, utvecklingssamtal, öppna hus eller elevföreställningar ska genomföras beslutar rektor vilken form av möte som passar bäst för ändamålet, fysiskt inomhus, utomhus eller digitalt.
  • Förvaltningen kommer fortsätta att skicka ut info till berörda klasser/grupper när vi har konstaterad smitta på en förskola/skola enligt rådande rutin.

Källa: Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


2 reaktioner på Förändrade restriktioner från och med i morgon

Väldigt otydligt när det kommer till förkylning och hosta. Man kan ju vara förkyld utan sjukdomskänsla, man kan ha hosta utan sjukdomskänsla. Barnen kan orka trots en rejäl förkylning och/eller hosta. Vad gäller här? Både vi och barnen är välkomna? Hosta är symtom på luftvägssymtom, men man har kanske inte feber – hur länge ska man vara hemma? Tills symtomer är borta? En vecka som det har varit? Restriktionerna tydliggör enbart att man ska vara feberfri ett dygn – men vad gäller om man inte har feber?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *