Nyheter

Förebyggande insatser mot ungdomsvåldet

Nyheter En av de viktigaste samhällsfrågorna vi har är att vända utvecklingen när det gäller ungdomsvåldet. Läs (S) debattartikel här

Carina Ödebrink. Foto: Pressbild

Det handlar om att bekämpa kriminaliteten och straffa dem som begår brott. Men det handlar också om att förhindra att unga hamnar fel och i unga år rekryteras till gängen. Vuxenvärldens närvaro och förmåga att sätta gränser för unga innan det går snett är en helt avgörande del. Regeringen avsätter nu 250 miljoner kronor årligen för förebyggande insatser i landets särskilt utsatta områden.

Många av de som lämnar en yrkeskriminell bana frågar sig varför ingen ingrep tidigare? Redan i förskolan kan man se vilka barn som riskerar att fara illa. Därför måste samhällets insatser också sättas in tidigt. Det handlar bland annat om att socialtjänsten får bättre förutsättningar att agera tidigare. Regeringen riktar nu särskilda medel till de kommuner som har utsatta områden. Medlen får användas till att utveckla och strukturera samverkan mellan aktörer i lokalsamhället såsom socialtjänst, polis och skola, och att öka närvaron av fältarbetare – inte minst under kvällar och helger.

Vi måste ta gemensamt ansvar för att på så sätt visa att samhället är starkare än gängen. Med insatser som börjar tidigt kan vi bryta nyrekryteringen till gängen och se till att polisen och rättsväsendet får så lite som möjligt att göra. Alla barn har rätt att växa upp i trygghet och känna framtidstro. Ingen ska kunna skylla på att vi inte agerade i tid.

Lena Hallengren (S), socialminister
Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot från Jönköpings län

Taggar

Dela


4 reaktioner på Förebyggande insatser mot ungdomsvåldet

Från redaktionen: Vi tar helt och hållet bort kommentarer som innehåller främlingsfientliga, inlägg, rasism och personangrepp.

Kanske bra att ta upp nu att regeringen gör det omöjligt för folk med vanliga inkomster att köra en ny bil som drivs med fossila bränslen, de höjde skatten kraftigt denna vecka på vanliga bilar. Väljer du att skaffa en elbil i så fall måste du göra en elbesiktning så husets elkablar klarar den nya högre amperstyrkan, vilket kan kosta många sköna slantar för dem som bor i äldre hus. Sedan kan jag bara tillägga att vi alla redan öser pengar på utsatta områden till ingen nytta. Ps såg ni på nyheterna att det skulle kosta 250 000 kronor att byta batteri på en sju år gammal BMW? Det ni som vill skaffa en begagnad elbil.

Tanken är god såklart men vilka områden anser ni vara ”utsatta områden” i kommunen då?

Tänker att detta främst rör större städer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *