Nyheter

Först med digital läsning

Nyheter Biblioteken i Vaggeryd, Värnamo, Nässjö, Gislaved, Gnosjö och Jönköping var först i Sverige med att erbjuda besökarna bibliotekens digitala utbud via en surfplatta, en ”Hublet”.

Besökarna kan nu enkelt låna en surfplatta som de sen kan använda fritt i bibliotekets lokaler.

– Det finns ett stort utbud av digitala tidningar, tidskrifter, böcker och talböcker om olika ämnen och på olika språk, som vi hoppas att fler hittar nu när vi kan erbjuda lån av surfplattan ”Hublet”. Bland annat så finns tjänsterna PressReader, som erbjuder över 6 000 digitala tidningar och tidskrifter på olika språk och Ztory som innehåller svenska tidskrifter och barnböcker, säger Mia Olausson, bibliotekarie i Vaggeryd.

Tekniken är enkel, biblioteksbesökaren får en pinkod genom att visa sitt lånekort, pinkoden lösgör surfplattan från dockningsstationen, som därefter kan användas fritt i bibliotekets lokaler. Surfplattorna fungerar endast i bibliotekets eget wifi-nätverk.

Syftet är att marknadsföra bibliotekens digitala utbud och stimulera läsning med hjälp av digital teknik. Förhoppningen är att det ska öka den digitala kompetensen och bidra till att minska den digitala klyftan i samhället.

– Hublet är ett efterlängtat verktyg för biblioteken i arbetet med att utveckla den läsfrämjande verksamheten av digitala medier. Det blir även enklare att erbjuda aktiviteter och samtal kring det digitala läsandet. Projektet drivs av Regionbibliotek Region Jönköpings län och under 2017 införs tekniken på övriga bibliotek i länet.

Hublet når biblioteken

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *