Nyheter

Fortsatt arbete med hembygdsunderhåll

Nyheter Hembygdsföreningen har haft sitt årsmöte i lokalerna vid Hembygdsarkivet på Hantverkargatan i Skillingaryd. Ett 25-tal medlemmar samlades för sedvanliga årsmötesförhandlingar, fika med fralla och visning av några hembygdsfilmer.

  [1/5]

  [2/5]

  [3/5]

  [4/5]

  [5/5]

Till ordförande valdes Kjell Boberg och till sekreterare Uno Jonsson. Övriga ledarmöter valdes på 2 år, Anders Lindén, Lars-Henrik Olsson och Jan Johansson.

Kvarstående styrelseledarmöter är Uno Jonsson, Axel Toftgård och Inger Lindström. Suppleanter nyval Ken Frick, kvarstående Lennart Gustavsson och Kurt Johansson.

Styrelsen presenterade en omfattande verksamhetsplan för 2018 med fortsatt underhåll av kulturbyggnaderna i Hembygdsparken. I år är prioritet fönsterrenovering och målning av Vagnsmuseet/Hantverksmuseet samt iordningställande av vagnsmuseet med finvagnar tillverkade i vår bygd. I Stallarna Tofteryd samlas och visas gamla jordbruksredskap

Under året planeras även utarbetande av en underhålls- och bevarandeplan för hela Hembygdsparken och byggnaderna. Hembygdsparken (hela kvarteret)  är idag klassad som ”Grönområde” och sköts ideellt. Vi kommer även att initiera en kulturhistorisk värdering av de olika kulturhistoriska byggnaderna.

Under året planeras trivselkvällar, åkdonsutställning/öppet hus, friluftsgudstjänst, nationaldagsfirande, foto/filmvisning mm i Hembygdsparken.

Arbetet med systematisering och genomgång av Hembygdarkivet/dokumentation av foton, filmer, mm fortsätter. Arkivet innehåller ett värdefullt kulturarv och forskning/samningar av Joel Andersson allt från vår hembygd.

Efter god fika med kaka och frallor visades några hembygdsfilmer. Denna gång en av Joels vägfimer ”Torpavägen på 60-talet” denna krokiga väg från Tofteryd till Svenarum filmade Joel sittande på motorhuven på sin bil, Chevrolet 1936-årsmodell! Denna film har bearbetats av Stig Andersson. Dessutom visades filmen ”Tofteryd i våra hjärtan” från 1975. Filmen togs fram i samband med Tofterysdagarna på 70-talet och dåvarande Skjutfältskampem mot ytterligare ödeläggelse av vår hembygd. På mötet bestämde vi att Ola Hugoson skulle göra vissa smärre redigeringar och sedan lägga ut denna fina hembygdsfilm på ”You tube”. Tidigare bearbetningar och redigering av filmer från ”Motocrossen i Skillingaryd på 50-talet” har ju även tidigare fått fint genomslag på ”You Tube”

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *