Nyheter

Fortsatt eldningsförbud

Nyheter Det är fortsatt torrt i markerna i Jönköpings län och i kombination med prognosunderlag inför kommande dygn från SMHI har räddningstjänsterna i länet valt att låta eldningsförbudet ligga kvar. Eldningsförbudet gäller även valborgsmässobrasorna under morgondagens kväll. 

Arkivfoto

Omfattning
Förbudet omfattar som tidigare eldning, grillning, matlagning och bränning med fast bränsle (ved, kol, gräs, ris, grenar etc.) utomhus. Utomhus innebär skog eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas vidare i terrängen. Även pyroteknik kan antända  torrt gräs och bedöms inte kunna användas på ett säkert sätt under rådande förutsättningar i skog och mark.

Grillning i trädgården och liknande
Förbudet omfattar inte grillning eller matlagning vid iordningställda platser utformade så att risken för spridning är låg. Iordningsställd plats kan vara en grill- eller eldplats som är avgränsad med obrännbart material (som till exempelt betongkonstruktion eller stensättning) samt en bred markyta med grus eller motsvarande runt omkring eldplatsen.

Valborgs- och Första majbrasor omfattas också av eldningsförbudet som fortsätter i länet.  Möjlighet finns att söka dispens för eldning, detta görs skriftligen till kommunens räddningstjänst som tar beslut om dispens eller ger avslag. Dispens söks av en person som också blir ansvarig för eldningen, att släckutrustning finns på plats samt att man kan beskriva organisationen som kommer att hantera branden från att den tänds till att glöden är släckt.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *