Nyheter

Fortsatt extremt torrt

Nyheter Risken för skogsbränder i skog och mark är fortfarande extremt stor i Jönköpings län. Skurarna som faller lokalt sänker bara brandrisken lokalt.

Extremt torrt i skog och mark

SMHI har gått ut med en varning för höga temperaturer från imorgon och kommande tre dagar. Definitionen höga temperaturer är när dygnstemperaturen är mellan 26 och 30 grader i tre dagar i följd.

– Många bränder orsakas av grillning, framförallt engångsgrillar, och en av de vanligaste brandorsakerna vid grillning är att man tömmer resterna i en soptunna när det fortfarande finns glöd kvar. Engångsgrillar kan också bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i det torra gräset kan det lätt ta eld, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

– En brand i skog och mark kan också starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar, trasiga flaskor och risken för brännglaseffekt är stor, och gnistbildning från arbetsredskap och maskiner, så under dessa omständigheter som är nu, måste man vara extra försiktig, lägger Hans Andersson till.

Fotnot; Ett 60-tal skogsbränder pågår just nu i landet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *