Nyheter

Förundersökningen nedlagd – ”Nu sover jag bättre i natt”

Nyheter Det har varit ett tumultartat dygn på kommunhuset Skillingehus. I dag fick Gert Jonsson (M) information om att förundersökningen är nedlagd efter den polisanmälan som inlämnades mot Jonsson och två tjänstepersoner

Gert Jonsson (M)

Vi träffade kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) under tisdagseftermiddagen efter att besked om att förundersökningen gällande gårdagens polisanmälan är nedlagd.

Vad tänkte du när anmälan var riktad mot dig och dina närmaste tjänstepersoner?

– Jag blev både ledsen, förvånad och fundersam. Främst känner jag en sorg när man blir anmäld. Det här hade vi väl kunnat prata om. Vi sitter i samma korridor. Vad är en allmän handling, när den är gjord och inkommen och vad som ska göra. De här sköts på delegation. Däremot har Thomas (reds anm; Axelsson, KD) blivit uppröd över att man inte får eftersöka vem som sökt informationen. Man får inte det. Det är media som begärt ut och ställt följdfrågor till mig och de påstående har jag svarat på. 

– Thomas har sagt att jag inte kan veta men jag har svarat på frågan jag fått. Det här är så onödigt, det skadar våra anställda och personer. Sedan har jag svarat i de skrivelser som är offentliga. Är vi osäkra så kontrollerar vi med våra jurister. Vi har en samverkan, vi, Aneby, Habo och Mullsjö betalar en jurist tillsammans. Gnosjö, Eksjö och Sävsjö har en gemensam. Är det frågor som inte ”vår jurist” kan reda ut så sitter de tillsammans med Jönköpings kommuns åtta egna jurister. Det här handlar om kommunaljuridik och vi talar om vad vi fått och frågar hur vi ska göra. Vi kontaktar våra jurister ofta i olika frågor, det kan handla om entreprenad-, skol- och fastighetsrätt bland annat och det är tryggt att ha jurist.  

– När begäran kom, så även om vi kan det här till stora delar själva, så stämde vi av med jurister med vad vi kunde göra och inte. Vi kunde hämtat ut det här utan Thomas vetskap men vi valde på att göra på ett visst vis. Hur eller hur, den som efterfrågar offentlig handling ska ha den skyndsamt. Skriver någon ett mejl in så är det en inkommen handling och den finns hos oss. Myndigheten är alla som jobbar inom kommunstyrelsen och då är den offentlig. Någon måste granska vad som ska lämnas ut, personnr, registrator och hos oss är det Torbjörn som är kanslichef. Man ser var det hör hemma och är den då allmän så kan den lämnas ut. 

– Dessutom har vi tagit fram en intern riktlinje kring e-post, där står det exakt hur våra brevlådor ska beaktas. Det viktigaste är att. När man förvarar mejl så ska man kunna söka, lätt att söka i ett system. Alla mina mejl 2016 finns någonstans hos mig, om det inte ren skräppost. 

Vad har hänt i dag?

– Vi fick höra det via media och det kändes bra. Tacksam att man tittade på det här skyndsamt. Jag har inte fått mer än att man beslutat att lägga ner förundersökningen.

Vad ger det här för signaler till våra invånare att folkvalda politiker polisanmäler folkvalda politiker?

– Det kan inte ge några bra signaler. Det är inte förtroendeskapande och inte bra för någon. Man måste kunna lita på oss, det här är inget privat företag utan en offentlig verksamhet. Vi kan inte göra något i smyg. Vi sekretessbelägger vissa delar och det kan handla om fastighetspris, det gör vi vid några tillfällen. Lärdomen är väl att man ska inte skriva dumma mejl som man inte kan stå för. Får man in dumma mejl, så ska man berätta det för kommundirektören, vad gör vi med detta? Det här är en otillbörlig påverkan, det finns en lagstiftning som säger att man är obundna på så vis. Vi ska använda likabehandlingsprincipen som finns angiven i kommunallagen. Jag är en arbetsgivare för Annika och Annika för Torbjörn. Jag stöttar dem i deras jobb och ge de stöd. De har det som uppdrag i jobbet, och i uppdrag av oss. 

Kan du sova i natt?

_ Nu sover jag bättre i natt. Sov inte bra i natt, man blir ledsen. Ingen är gjord av plåt. Jag har aldrig blivit polisanmäld tidigare. Ingen av oss har fått någon ursäkt.

LÄS MER:  Kommunledning polisanmäld
Taggar

Dela


22 reaktioner på Förundersökningen nedlagd – ”Nu sover jag bättre i natt”

Då, för att ända diskussionen så har jag begärt att få ut meddelandet som jag har skickat enbart till Thomas Axelssons privata epost och som Gert Jonsson vände mot Thomas Axelsson i onsdags på kommunstyrelsens arbetsutskott
Sluttjabbat nu om vad de anmälda personerna håller på med?

Om du menar att det ska vara sluttjabbat för att du påstår något, så är svaret nej. Har inget som helst förtroende för vad du påstår, tycker och tänker för närvarande Per-Erik. Det kan säkert ändra sig, men då krävs det nog mer än att du dyngar ur dig i ett kommentarsfält titt som tätt. Du förstår – vi lever i en rättsstat där lagen är lagen. Och det är polisen som förundersöker, åklagaren som väcker åtal och nämndemän samt juristutbildad domare som dömer för att upprätthålla lagen. Om ett ärende inte når domslut så är man oskyldig. Jag är beredd att ”tjabba” emot långt och länge mot folk som tror att samhället fungerar eller ska fungera på annat vis.

Andersson, säg bara tid och plats så tar jag med mig dokumentation och vittnen till vad som pågår och har pågått.

Kan försäkra både Kung och Drottning om undertecknad inte brutit mot lagstiftning inom området. Det jag kan konstatera att kunskap om vad som gäller inte har anammats hos några som anonymt kommenterar.
Men vänligt och tydligt sluta med felaktiga anklagelser.

Ingen rök utan eld!
Det betyder inte att allt gått rätt till bara för att polisutredningen läggs ner. Det betyder bara att det inte finns tillräckligt med bevis.
Om inte kommunalrådet inser att han gjort fel när han läst oppositionsrådets mejl är det högst oroväckande.

Fakta: Kommunen har inte tillgång till någons privata mejl. Kommunen kan endast lämna ut mejl från det som skrivits på kommunens personalmejl och det blir då en offentligt handling.

Tråkigt att Thomas inte begriper bättre än att använda kommunens mejl när han skriver om saker som han inte vill skall komma ut. Lite korkat faktiskt. Att använda polisiära resurser för att svartmåla någon annan och försöka peka finger för att dölja sina egna fel visar bara på en enorm oförmåga att lära sig av sina fel.

Det händer som politiker att man skriver på sin privata e-post till sina partikamrater och även till andra politiska partikamrater i kommunen om ärenden som berör kommunen. Detta är inget konstigt. Jag tror att alla politiker gör det.
Jag trodde att alla insåg att det inte är rätt att gå in och läsa andras privata e-post.

Inga mejl som skrivs på personalmejl som kommunen äger är privata. Vill du kalla det privat så använd en privat mejladress.

Ett privat epostkonto är kopierat, du är inte insatt i frågan över huvud taget.

Ja med tiden förstår man alltmer varför förra mandatperiodens femklövermajoritet sprack. För kommuninvånarna är det tur att Socialdemokraterna finns och som åtog sig ansvaret att tillsammans med M driver vår kommuns bästa för framtiden.

För mig har det under flera år varit förvånande att KD inte prioriterat om mer ibland de politiska uppdragen mellan sina aktiva. Kanske dags för det innan ert lokala parti helt utplånas.

Vår kommun behöver kunniga och kloka politiker och Kenth och Gert sköter sina uppdrag med bravur.

Ddt kommer nog att svida för Moderaterna i nästa val när de allierat sig med SOCIALDEMOKRATERNA. De gör ju vad som helst för att få behålla makten. 13 + 8 mandat är ju 21, vilket är majoritet.

På vaggeryd.se finns kommunens riktlinjer för e-post att ta del av. Där kan man bland annat läsa:
”Privat e-post
Håll isär arbetsrelaterad och privat kommunikation när du kommunicerar via e -post. Använd inte ditt e­postkonto i Vaggeryds kommun för privata ändamål, utan ha en privat e-postadress som du inte använder i tjänst eller ditt politiska uppdrag. Vidarebefordran av tjänste-e-post till privat e-post är inte tillåten då säkerheten inte kan garanteras.
Etiska regler
Spridande av material som strider mot upphovsrättslagen, är rasistiskt, pornografiskt eller på annat sätt diskriminerande eller kränkande får inte ske. E-posten är ett arbetsredskap. E­postanvändare får inte för privat bruk utge sig för att representera kommunen. Tänk på att din e-postlåda omfattas av offentlighetsprincipen, alltså även e­postmeddelanden av privat karaktär. Anslutning till e-postlistor eller diskussionsgrupper får endast göras om det är motiverat i tjänsten.”

Vad ska han be om ursäkt för? Gert citerade ett mejl från Thomas Axelsson privata mejl, det vill säga inte den kommunala Vaggeryd.se

Jag citerar en i ett parti i oppositionen: ”Hade M och S kommit med ett botemedel emot cancer så hade det varit fel också enligt oppositionsrådet”
Tragiskt

Skönt att höra att rätt blev rätt till slut och offentlighetsprincipen även gäller KD-politiker. Undrar vad Ebba Busch tycker om sin företrädare i Vaggeryds kommun?

Hur lagar, regler och hur kommunal verksamhet fungerar är kanske inte oppositionens största intresse utan man handlar efter eget tyckande vad det gäller hur en kommun skall fungera.

Att ha så dålig koll på hur offentlighetsprincipen fungerar och då både anklaga och döma politiker med tjänstemän innan utredning och undersökning visar svart på vitt är väldig oaktsamhet och något korkat från oppositionen.

Det enda att göra för att få något litet förtroende tillbaka är att låna en pudel och be de anklagade om ursäkt och lova att ägna sommarens ledighet till studier i hur en kommunal organisation fungerar.

Då man har varit väldigt duktiga på att anordna möte och träffar med diverse innehåll. Så är tipset att anordna att sommarkollo med föreläsningar om hur politik och att vara förtroendevald fungerar i verkligheten. Finns duktiga tjänstemän och politiker i skillingehus som nog gärna förklarar för er.

Gert citerade Thomas Axelssons privata mejl vid ett möte i torsdags. Det vill säga inte ett mejl från den offentliga inkorgen som Thomas har mycket väl kännedom om. Polisutredningen må vara nedlagd men att kommunalrådet tar del av information från sin motståndares privata mejl är både etiskt och moraliskt inkorrekt. Dessutom har kommunchefen och kanslichefen laddat ned denna privata inkorg samtidigt som man laddade ned den offentliga.

Du skriver insatt. Men det stämmer inte. Allt detta handlar om e-post som har Vaggeryd.se i adress. Det e-postkonton som vi som förtroendevalda blir tilldelade faller under kommunfullmäktiges riktlinjer för e-post samt offentlighetsprincipen att det är en inkommen handling till kommunstyrelsen som är myndigheten.

Gert, som insatt vet jag att MEJLET du citerade inte skickats från Vaggeryd.se-utan en privat MEJL men vet du verkligen?

Kommentarsfunktionen är stängd