Nyheter

Förvånad över icke pålästa politiker

Nyheter Vad kommer biogasen kosta när den levereras och vad får skattebetalarna betala för att det rötbara ska omhändertas? Det undrar Lennart Pettersson, Skillingaryd, som har skickat in en insändare om biogasdebatten i kommunfullmäktige.

Allan Ragnarsson kunde, genom att sakligt upplysa fullmäktige, få till en återremiss. Det som förvånar är att så många politiker inte är pålästa inför beslut som kan komma att kosta oss skattebetalare mycket pengar.

Att kommunen avstod ett samarbete med Jönköping från början var med all sannolikhet de stora förluster som biogasanläggningen har haft sen start. Inte ett år utan att Jönköping skattebetalare har fått öppna plånboken. Det är hundratals miljoner det rör sig om. Nu är det så att Jönköpings kommun kommer att sälja/ eller redan har sålt biogasanläggningen till ett bolag i Schweiz. Detta bolag skall investera i en ny anläggning och ett avtal har slutits med Jönköpings kommun.

Utan att fått veta hur detta avtal ser ut skulle Vaggeryds kommun besluta om att leverera rötbart avfall och att köpa biogas från detta företag. Jag tror personligen att inget bolag från Schweiz går in och investerar utan att de ser en möjlighet att tjäna pengar. Och då måste man veta vad som fått dom att investera.

Vad kommer kommunen att få betala för att det rötbara ska omhändertas? Detta intresserar mig som skattebetalare. Vi har redan fått en ökad kostnad för sophämtningen och jag misstänker att de kommer att skena iväg.

Vad kommer Biogasen att kosta när den väl levereras. Det vill de som har en bil som kan köra på biogas veta, de är visserligen inte många men iallafall.

All denna idioti när man kan elda upp skiten i ett värmekraftverk och få ut tre gånger mer energi. Samtidigt som man producerar ström till alla elbilar. Även Allans elbil!

Lennart Pettersson

Taggar

Dela


6 reaktioner på Förvånad över icke pålästa politiker

Och med tanke på att man ser proppfulla sopkärl. Om man byter ut sopkärl till större, får många hushåll inte plats med sopkärlet där den ska vara. Och ska man tömma oftare så lär de höja sina anbud och sophanteringen blir mycket dyrare både i miljöpåverkan av utsläpp, samt mer bränsle, oftare tex service på lastbilarna..

Jag tycker sopkärlen blir precis proppfull till varannan vecka! Hur ska man få plats med resterande matavfall? Ska det behövas åka fler gånger? Och hur blir miljöpåverkan av det?
Förmodligen som föregående talare sa. Det kommer stinka om det ska ligga där i 2 veckor!! Man vet hur soptunnan kan lukta!

Undrar om SÅM får in så mycke matrester så det räcker ett vanligt hushåll försöker väl att laga till så det räcker med så lite rester som möjligt
Vet hur det luktar på den typen av sopkärl matrester som stinker
Komposterar allt från växtriket som ger fin jord tillbaka
Sorterar resten på återvinningscentralen där får stora förpackningar rum tror det blir svårt med de små facken i tunnorna
Får själv man bestämma hur många tömningar man ska ha små hushåll kan ju inte behöva lika många som stora
Annars känns det som en dold skattehöjning

Hur många biogasbilar finns det kommunen? De enda som har biogasbilar är taxi i nån större mängd (ca 60 stycken) och de försvinner inom 2 år för i nya avtalet är kravet på biogas borta så de bilarna hamnar i södra Tyskland. Finns bara ett städföretag som möjligen kommer att ha fasdrivna fordon och det är Karlsson buss. Är mycket tveksam till att de börjar fylla bränsle på en mack. Bra med återremiss så kanske vi har nåt att ta ställning till för fordon är försvinnande få.

Påläst eller icke beror väl vad man läser in i vad ärendet handlade om.
Kommunfullmäktige hade att ta ställning till en överenskommelse om samverkan kring BioGas i Jönköpings Län.
För Vaggeryds Kommun vad det två åtagande som var aktuella.
1. Att samla in matavfall för att sedan kunna levereras till råvara för BioGas. Detta har vi ju redan beslutat om i enlighet med FNI genom SÅM. Alla Kf ledamöter var för.
2. Att verka för att biogasmack etableras i Vaggeryds Kommun. Detta har också Fullmäktige besluta i stor enighet om i tidigare och nyantaget Miljöprogram. Inom fem år efter i BioGas Mack har kommit till kommen så ska vi ha ett målvärde av 50% av kommunens fordon som tankas av BioGas.

Det var detta som Kommunfullmäktige fattade beslut om. Alltså ingen finansiering eller annat åtagande mot någon Bio Gas anläggning.

Så det bör också finnas en viss respekt mot de som läst vad beslutet i Kf handlade om för Vaggeryds Kommun. Och en viss respekt mot ett helt enigt Kfs tidigare beslut.

Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande Moderaterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *