Nyheter

Från kemsex till kamikazetips – vi presenterar årets nya ord

Nyheter Språkrådet har släppt årets nyordslista. Här presenterar vi ett utdrag.

Cirkulent: person som ägnar sig åt hållbar konsumtion, företrädesvis genom återvinning En cirkulent hyr, byter, lånar, vårdar och köper begagnat. Det är verkligen att vara en hållbar konsument. Slit och släng är passé. Det här är framtiden.

Kanskeman: man som inte vill engagera sig fullt ut i ett förhållande Kanske-män är män som har svårt att leva som vuxna, och som vill att relationen ska stanna i det outtalade, där man känner sig fram, utan att ta steget och lova något mer. 

Kemsex: sex i kombination med användning av narkotika för att förhöja den sexuella upplevelsen Kristalliserat metamfetamin – ofta kallat ice – är en farlig drog som ofta kopplas ihop med så kallat kemsex, alltså att man använder droger för att förhöja sexupplevelsen.

Kamikazetips: förutsägelse om utgången i en tävling, match eller idrottsserie som görs när förutsättningarna är helt eller delvis okända Vad händer om City värvar Leo Messi? Ja, det är en risk man får ta när man ska göra kamikazetips ”en evighet” före ligastart. Självklart kommer en eventuell Messi-värvning förändra förutsättningarna, men jag är inte ens säker på att det räcker med en 33-årig Messi för att bräcka Liverpool.

Simp: person som genom smicker försöker väcka en annan persons romantiska eller sexuella intresse Som på alla sociala medier är tröskeln för vad folk anser kan klassas som en simp mycket låg. På Tiktok räcker det i princip med att en man lämnat tre glada emojis eller en något överdriven positiv kommentar hos en kvinnlig användare för att bli kallad för simp.

Klicka på länken för att lära dig fler ord i årets nyordlista.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *