Nyheter

Frejas bod satsar på secondhand och återbruk

Nyheter I gamla Östra skolan på Storgatan i Vaggeryd ligger secondhandbutiken Frejas bod som säljer allt mellan himmel och jord.

Nu håller personalen just på att ta fram höstkläder, mössor, vantar och gummistövlar när hösten är i antågande. Företaget bakom Frejas bod heter Oden & Frejas fixartjänst och drivs av sina medlemmar som en fristående ekonomisk förening. Inom verksamheten är det sexton anställda. 

Företaget driver fyra verksamheter; en secondhandbutik, en biltvätt, en allservice och ett hunddagis. Allservice och hunddagiset huserar på samma adress på Hermes väg i Vaggeryd. Tvätten ligger bredvid bilprovningen i Vaggeryd och secondhandbutiken Frejas bod på Storgatan i Vaggeryd. Det är kommunen som äger lokalen där Frejas bod har nedervåning och källarplan och på övervåningen finns bokförlaget Natur & kultur.

– Vi är ett socialt företag och anställer människor som står långt i från arbetsmarkadens förfogande av olika anledningar och alla har olika förutsättningar. Freja startades 2011, berättar Maria Jigander som är ansvarig för Frejas bod.

– Nu har vi nyss fått nya öppettider, vi har öppet två eftermiddagar i veckan och varje lördag. Vi säljer allt utom större möbler. Grejerna vi säljer skänks från privatpersoner. Antingen kommer de hit och lämnar in sakerna annars finns det en container uppe på återvinningscentralen där man kan lämna. Containern tömmer allservice tre gånger i veckan och lämnar till oss. När vi fått in det till oss så sorterar, tvättar, diskar och putsar vi upp sakerna innan vi ställer fram dem för försäljning. Vi vet aldrig hur mycket som kommer eller vad som dyker upp, fortsätter Maria.

– Jag har varit här sedan vi startade och vi har flyttat ett par tillfällen. Frejas startade i en lokal vid AME och flyttade sedan till en källarlokal där innan vi flyttade hit till vår nuvarande lokal, berättar Birgitta Oskarsson som är en av de anställda på Frejas bod.

Secondhand är ju populärt nu, vad säljer ni mest av?
– Husgeråd, ja hem och hushåll är det som går allra bäst. Vi får ganska mycket dödsbon så då kommer det in mycket äldre grejer. Klädförsäljningen går lite i vågor. Många säljer själva och skänker till Ukraina och annan välgörenhet. Vi försöker i vår tur att skänka vidare och återbruka det vi inte kan sälja. Vi hade en hel del textil, leksaker och nio barnvagnar som vi inte kunde sälja som skickades till Estland. Det viktiga är att inte slänga utan återbruka så mycket som möjligt, avslutar Maria Jigander.

  [1/8]

  [2/8]

  [3/8]

Birgitta Oskarsson har varit med sedan starten.  [4/8]

  [5/8]

  [6/8]

  [7/8]

  [8/8]

Taggar

Dela


1 reaktion på Frejas bod satsar på secondhand och återbruk

Roligt att det går så bra för er det värmer mitt hjärta. Jag önskar er all lycka, saknar er….. mvh Patrik Malmgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *