Nyheter

Fritidsknuten – vått och torrt

Nyheter En motion som lämnades in av Ewa Magnusson (L) har blivit verklighet. Motionen lämnades in till kommunfullmäktige med en önskan om att underlätta för unga att tillfälligt låna idrotts- och fritidsutrustning.

Fritidsknuten är ett sommarprojekt som handlar om att kunna låna sommarprylar under sommarlovet vid Hjortsjöbadet i Vaggeryd. Sommardelen är en del av projektet Fritidsknuten. Alla vardagar mellan 9 och 16 är det bemannat. Här finns bollar, cyklop, flytvästar, boccia, paddelbrädor och mycket annat. Det finns möjlighet att låna böcker på flera olika språk. Ett bord där man kan få måla och skapa där materialet kommer från Remida. Alla aktiviteter och lån är kostnadsfria för att alla ska kunna utnyttja dem. Projektet inriktar sig till alla, inte endast till barn.

Fyra ungdomar är anställda men tre är på plats under dagen. Två är platsansvariga, varav en alltid är närvarande, och två är feriepraktikanter. Ungdomarna bemannar tältet vid campingen, lämnar information om sevärdheter, vandringsleder, grillplatser och annat och alla fyra är infopointsutbildade. Hjortsjöns camping är infopoint nummer tretton och här finns all turistinformation man kan behöva. Projektet inriktar sig i huvudsak till barn men riktar sig till alla, så även vuxna är välkomna att låna saker. Ett instagramkonto finns och det kommer att läggas ut en bild varje dag, det har ungdomarna hand om.

– Det är en tillgänglighetsfråga, alla ska ha samma förutsättningar att prova på saker. Det är också en bra grej för att få barn aktiva och hitta på saker, säger Ewa Magnusson (L), som lämnade in motionen.

– Det handlar också att gå över gränserna lite med språket till exempel. Vissa aktiviteter kräver att man är fler än en person och då kan barn söka upp varandra och hitta nya kompisar. Med barn brukar det fungera även om de inte kan samma språk, de är så mycket bättre på det än vi vuxna, säger Camilla.

Camilla Clémen Söderlund är anställd av kultur- och fritidsförvaltningen och är samordnare för Fritidsknuten. Detta är det första projektet och kommer att hålla på hela sommaren. Det kommer att fortsätta till hösten men då med ett annat projekt.

Här kan ni läsa motionen i sin helhet:

”Att åka närliggande skidbackar ett par gånger om året eller till ishallen/bandybanan under loven eller börja rida, spela fotboll, ishockey med mera innebär stora kostnader. Barn växer snabbt ur sina fotbollskor, ridhjälm, pjäxor och skridskor. Flera kommuner runt om i Sverige har nu infört så kallade fritidsbanker som fungerar som ett bibliotek. Dit kan barnfamiljer och ungdomar vända sig om de vill låna utrustning när de exempelvis ska idrotta, spela fotboll, åka skridskor eller skidor. I de nu 40 kommuner där fritidsbanken finns har allmänheten skänkt fritidsprylar som de inte längre använder och fritidsbanken tar tillvara och lånar ut. Sedan kan alla som vill låna utrustningen i upp till två veckor för en aktiv fritid.

Jag yrkar att kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun ger kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att utveckla en sådan verksamhet som fritidsbanken syftar till.”

– Vi hoppas att detta ska finnas året om, att kunna låna skridskor, skidor och annan utrustning. Fritidsbanken är ett speciellt koncept och det kommer vi inte att använda, utan hitta en egen lösning på detta som passar vår kommun och försöka att knyta olika föreningar till projektet, avslutar Ewa Magnusson (L).

Ewa Magnusson (L), Camilla Clemén Söderlund, samordnare, Absan och Lovisa, feriepraktikanter, Morteza och Abdi, platsansvariga.  [1/4]

Ewa Magnusson (L) testar bollarna.  [2/4]

Här kan man måla och pyssla.  [3/4]

Böcker på flera språk finns att låna.  [4/4]

Taggar

Dela


6 reaktioner på Fritidsknuten – vått och torrt

Ett jättebra initiativ. Så kul för barnen att få möjlighet att leka, testa olika sporter och andra aktiviteter. Skapade många positiva reaktioner. Vi är många föräldrar som hoppas detta kommer att fortsätta och kanske även utvecklas till kommande år.

Fantastisk idé! Hoppas det finns planer på liknande verksamhet i Skillingaryd, så barnen där också får denna möjlighet.

Klockrent. Både jag och barnen har nu testat stående paddling för första gången 🙂

Härligt initiativ! Mycket uppskattat av barn och unga vid Hjortsjöbadet. Det som fanns att låna användes flitigt av många i går när vi besökte badplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *