Nyheter

Full sysselsättning bland inrikes födda i länet

Full sysselsättning bland inrikes födda i länet

Nyheter  Arbetslösheten fortsätter ner i länet, i slutet av september var 6,6 procent av arbetskraften utan jobb.

Det är främst ungdomar som gynnas av konjunkturuppgången. Inte sedan 2008 har så få unga varit inskrivna på Arbetsförmedlingen.

 Jönköpings län har Sveriges fjärde lägsta arbetslöshet, men det finns stora skillnader inom länet; Habo kommun har endast 2,7 procent arbetslöshet medan motsvarande siffra i Nässjö är 10,3 procent. I Nässjö har arbetslösheten stigit sedan förra året.

– Hela ökningen beror helt och hållet på inflyttningen till kommunen från utlandet. Bland de inrikes födda minskade arbetslösheten även i Nässjö, säger Josef Lannemyr, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Faktum är att i länet som helhet är arbetslösheten bland inrikes födda så låg som 3,6 procent och då närmar man sig full sysselsättning för den gruppen.

Nästan hela den lediga arbetskraften i länet är alltså född i utlandet.

– Samtidigt som arbetsgivare har svårt att hitta personer att anställa så finns det många kompetenta arbetslösa invandrare. Det är ett stort resursslöseri att inte ta tillvara på det. Vi på Arbetsförmedlingen ska hjälpa till att matcha arbetsgivarnas önskemål med de som är inskrivna hos oss, säger Gregory Golding, chef på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

Även om arbetsmarknaden är het i länet så finns det grupper som har svårt att få ett jobb. Antalet som har varit inskrivna som arbetslösa i mer än sex månader har stigit med 260 personer det senaste året. Samma tendens finns hos dem som varit utan jobb i två år eller mer.

Glädjande nog har däremot antalet personer med ett funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga och som står utan jobb minskat kraftigt. 170 personer färre var arbetslösa i den gruppen jämfört med för ett år sedan.

Mer om arbetsmarknadsläget i september 2015 kan du läsa i ”Mer information om arbetsmarknadsläget i Jönköpings län i september 2015”.

Kort om september månad 2015, Jönköpings län

6,6 procent var inskrivna som arbetslösa (6,7)*
10,9procent av ungdomar 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (13,0)**
Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 11 230 personer (11 450)
1 340 personer fick arbete (1 500)
850 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (1020)
3 280 nya lediga platser anmäldes (2 080)
96 personer varslades om uppsägning (42)

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *