Nyheter

Fullmäktige beslutade om utmaningsrätt

Nyheter Kommunstyrelsen lämnade uppdraget till kommunledningskontoret att utreda införandet av utmaningsrätt, men hur vill våra politiker egentligen? Det blev en lång debatt i ämnet under kommunfullmäktigekvällen.

(S) yrkade för ett avslag i fullmäktige

Ett remissförslag lämnades till kommunfullmäktige i september förra året. Tills dess hade barn- och utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden lämnat ett positivt svar på utmaningsrätt, medan socialnämnden tyckte inte det var någon bra idé och lämnade avslag. Tekniska nämnden ville inte yttra sig i frågan. I kommunstyrelsen röstade man i ärendet i januari månad och där röstade M, KD, C och MP ja och nej valde S och SD på frågan om utmaningsrätt skulle införas. 

Vid september månads fullmäktige skulle frågan avgöras, men Klas Gustavsson (EMP) ansåg att ärendet om utmaningsrätt skulle bordläggas till fullmäktige var fulltaligt och fysiskt. Så blev det. Under gårdagskvällen var utmaningsrätten på dagordningen vid det första fysiska, och fulltaliga, mötet på länge. 

Förslaget som ligger var om det fanns politisk majoritet för att ta ett ställningstagande. Det som gäller är att Vaggeryds kommun inför utmaningsrätt och att kommunstyrelsen ska få i uppdrag i att utforma riktlinjer och regelverk. 

Enligt förslaget ska all verksamhet, utom de kommunala bolagen, utmanas. Myndighetsutövning, strategiska ledningsfunktioner samt verksamheter som enligt lag och förordning måste utföras av kommunen får inte utmanas. Verksamhet som redan är konkurrensutsatt omfattas inte av utmaningsrätten, eftersom det ges möjligheter att lägga anbud när det enskilda uppdraget ska upphandlas på nytt. Skolor undantas från utmaningsrätt eftersom Skolverket beslutar om tillstånd om att starta ny skola, varför befintliga skolor inte kan utmanas. 

Gert Jonsson (M); 
– Det är viktigt att följa upp och mäta effekten i ekonomi. Det är huvuddelen vi har i fullmäktige. Hur och vem ska utföra arbetet? Blev det som vi ville? Utmaningsrätt handlar om att öppna upp spelplanen. Detta är ett sätt att utmana. Vi blir kanske inte överens i den här frågan, men jag uttrycker vad jag tror, mitt parti och femklövern tycker och vet att det här kan göras på olika sätt. För mig är det stark vision om att göra skillnad, det gränslösa skapandet. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Det här är en viktig fråga. De som inte är tända på den här idén säger att det är ett slag i luften och onödig demokratisk process. Säger vi ja, får också våra tjänstemän att jobba mot målet. Jag tror att det kan vara en injektion även för förvaltningar. Vi äger fortfarande frågan. 

Kenth Williamsson (S); 
– Det här är ingen symbolisk fråga. Det är just att utreda utmaningen som är det administrativa jobbet. Kommer det in mycket ansökningar ska man ta in mycket information. Det tar mycket tid. Det är inte särskilt många kommuner som nappar på detta och det blir ett administrativt tungt arbete. När man ser hur mycket energi femklövern lägger på detta. Det är lätt att tro att femklövern är rädd att driva verksamhet i egen regi. Vissa verksamheter fungerar inte väl och det kanske är skäl att man inte vill driva så mycket i egen regi. Trots allt har vi haft problem med arbetsmiljöproblem på skolor, ska man hyra en skola under längre tid. När det gäller skatt ska vi betala dessa till skolor och omsorg. Skattebetalarnas pengar ska användas till detta och vi vill att pengarna ska gå till välfärden, som är i behov av detta. Dessutom visar det att när man lägger ut verksamheten blir det sämre villkor, hur kommer ni att följa upp detta? Kommer det vara så att kollektivavtal och löneförändringar ska följas upp? Jag vill veta vilka kvalitativa mål ska tas fram, hur följer man upp? 

Thomas Strand (S); 
– Gert och Ulf, ni är inte så eniga i den här frågan. Vi har diskuterat frågan i socialnämnden och vi har varit eniga att vi inte vill ha en utmaningsrätt i kommunen. Administrationen ökar. Dessutom har vi i S sagt att vi inte tror på det här av kvalitetsskäl. Varför driver nu ledande femklövern detta? Är det något man hört på gatan? 

Annelie Borgström (S); 
– Våra medarbetare kan göra skillnad. Jag kan inte känna tillit till den politiska ledningen som styr vår kommun. 

Thomas Strand (S) menar att vinstdrivande företag inte ska få styra över vård-, omsorg och skola. 

Femklövern vill införa utmaningsrätt

Anna-Karin Slunge (S); 
– Jag är en stolt lärare i kommunen. Att dela ut sådant som man ska göra kontinuerligt är inte bra, däremot kan man få hjälp av att byta ett lysrör. Förr brydde vi oss alla om verksamheten, nu kommer okända människor bland elever och vi blir anonyma människor, det är inte alls samma sak. Det gäller att utmana rätt, inte där man ska jobba i samma enhet och samma organisation, gemenskapen försvinner och kvalitén försvinner.

Magnus Thelin (L); 
– Jag yrkar bifall till förslaget som ligger, men jag tycker dina argument var bra ändå Anna-Karin Slunge.

Det blev votering som väntat… 

S, EMP, V och SD höll ihop och röstade nej till utmaningsrätt. 

MP, KD, C, M och L röstade ja. 

21 ja och 20 nej och därmed vann kommunstyrelsens förslag med en röst. Reservation gjordes av S, SD, V och EMP. 

Femklövermän i bakgrunden och (S)-kvinnor i förgrunden. Just här tycker männen och kvinnorna olika.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *