Nyheter

Fullmäktige växlar om till digitalt sammanträde igen

Nyheter Sista måndagen i januari är det dags för årets första kommunfullmäktige. Sammanträdet har under hösten varit fysiskt i Folkets Hus lokaler i Vaggeryd. Nu återigen blir det en digital variant och fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) förklarar en av anledningarna: – Samtliga ledamöter ska ha möjlighet att deltaga då programbudgeten för året ska klubbas. säger han. 

Arkivfoto; Under hösten har sammanträden varit i Folkets Hus lokaler i Vaggeryd. Nu är det dags för digital variant igen

I snart två år har kommunfullmäktiges sammanträden varit fysiska, med en halverad styrka eller en digital variant. I stället för att ha ett halverat sammanträde fysiskt valde presidiet att köra det digitalt under årets första fullmäktige. 

Mats Oskarsson (M) är ordförande i kommunfullmäktige och förklarar varför valet inte blev halvering och fysiskt.

– Det som avgjorde det var att programbudgeten för året ska klubbas. Då bör samtliga ledamöter ha möjlighet att delta. De möten vi har haft med reducerat antal ledamöter har varit när frågorna inte varit av den karaktären, menar fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M). 

Hur fungerar det digitala sammanträdet, tycker ordförande?

– Det fungerar bra, men det fattas en dimension i debatten när man inte ser kroppspråket. 

Vad är det för utmaningar gällande att hålla möte digital?

– Att ha tålamod. Att man hela tiden måste se till att alla är med. Att hålla tummarna för att ingen del av tekniken sviktar, som den gjorde när kommunens nätverk gick ned då mötet skulle starta… 

För- och nackdelar är det med allt, vad är det för fördelar med digitala sammanträden?

– Att man kan delta även mitt i en pandemi. Man kan tänka sig att det skulle kunna användas för extra möten med akuta frågor. 

– Vi bestämmer hur vi gör månad för månad, så vi vet inte riktigt än hur februaris sammanträde kommer att se genomföras.. Folkhälsomyndigheten ändrar rekommendationerna ofta, vilket gör att förutsättningarna förändras snabbt. Önskan från min sida är att alltid mötas fysiskt och med 41 ledamöter i februari, men det beror helt på vad som bestäms av myndigheterna… 

Under årets första fullmäktige ska bland annat programbudget 2022, slutredovisning av Slättens nya förskola, program för uppföljning och insyn av privata utförare, svar på både en handfull förslag som inkommit både från medborgare och politiker, behandlas. 

Presidiumet och ett fåtal tjänstepersoner kommer att delta i sessionssalen, Skillingehus. Övriga tjänstgörande ledamöter närvarar digitalt.

Med anledning av behandling av budget för 2022 bereds allmänheten tillfälle att ställa frågor enligt kommunfullmäktiges arbetsordning.

Arkivfoto.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *