Nyheter

Fyra unga ledande kvinnor nominerade till utmärkelse

Nyheter Det är Science Park och Handelskammaren som driver projektet för att uppmärksamma unga kvinnliga ledare och en jury utser en av alla nominerade på en gala i mars.

Elina Fridell Foto: Day Fotografi Jönköping

Totalt nominerades 144 unga ledande kvinnor och inför tidpunkten när det ska avslöjas vem som utses har man plockat ut 20 finalister. Bland dessa finalister finns fyra unga ledande kvinnor som verkar i vår bygd. Att fyra unga kvinnliga ledare som har sin bas inom vår kommun är uppseendeväckande och hedrande när länet består av 13 kommuner som alla vill bli uppmärksammade.

Bland de som fortfarande har chansen finns Elina Fridell, vd på Elbyrån i Vaggeryd, Julia Alfelt, produktchef på Swedestyle AB, Samija Hondo, fastighetsmäklare och franchisetagare på Husman Hagberg samt Therese Lundell, kostchef på Vaggeryds kommun. Vi har pratat med Elina Fridell och Samija Hondo för att höra deras reaktion på det hela.

Här känns det att ha blivit nominerad?

– Det är naturligtvis oerhört hedrande och stort, säger Elina och tillägger att hon tycker det är viktigt att belysa problematiken kring att så få ledare är kvinnor, så som detta projekt gör.

– Det är spännande, hedrande men också ansvarsfull, säger Samija. Att vara nominerad som årets unga ledande kvinna innebär också att man kan inspirera andra unga att våga ta klivet att satsa på sin dröm.

Samija Hondo Foto: Day Fotografi Jönköping

Vad är bakgrunden till årets unga kvinnliga ledare?

Det handlar om att synliggöra unga ledande kvinnor för att få fram fler ledarförebilder. Det startade 2015 och då i regi av Jönköpings fältrittklubb om ville visa att ridsporten har varit duktiga på att fostra skickliga kvinnliga ledare och man ville få övriga samhället att förstå vilket slöseri det är att inte sätta ljuset på en grupp som lätt glöms bort när det gäller diskussioner om ledarskap och föredöme i såväl offentlig som privat verksamhet. Initiativet togs när en jämställdhetsbarometer visade att Jönköpings län var i botten när det gällde antalet kvinnliga chefer. Det har skett en ökning men det är fortfarande få kvinnliga chefer i vårt län jämfört med övriga Sverige. Sedan 2019 är det Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län som äger projektet tillsammans med lång rad partners från flera företag samt offentliga aktörer.

För såväl Elina som Samija är det premiär när det gäller att vara nominerad till en så prestigefylld utmärkelse.

  Med tanke på hur många som var nominerade inför i år är det både hedrande och roligt att vara en av de 20 som får vara med på listan, menar Elina Fridell och ser fram emot den 4 mars när priset delas ut på en gala som naturligtvis är digital i år.

– Det känns roligt att få vara en del i det här initiativet, tycker Samija Hondo och tillägger att hon ser fram emot att få prata med och inspireras av andra unga kvinnliga ledare.

De bägge hoppas att det kan leda till ett nätverksbyggande och är överens om att det inte bara är viktigt för dem själva utan att de i olika nätverk kan bidra och stötta unga tjejer som kanske inte vågar ta steget. De vet att det behövs fler synliga mentorer för att skapa förutsättningar för att öka antalet kvinnliga chefer och för att bygga mötesplatser för unga ledarförebilder som kommer ta större plats i framtiden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *