Nyheter

Fysisk aktivitet på recept

Nyheter Fysioterapeuterna i kommunen jobbar tillsammans i ett nygammalt projekt där fysisk aktivitet lämnas på recept

Glada sjukgymnaster skriver ut fysisk aktivitet på recept

Fysisk aktivitet på recept har funnits tidigare men genom två nya sjukgymnaster (fysioterapeuter) har projektet nu fått ordentlig fart i vår kommun. Vi träffade nyanställda Sarah Jansson och Isabella Billengren på vårdcentralen i Skillingaryd…

– Vaggeryds kommun har legat lägst på dessa förskrivningar och de senaste tre åren har vi legat riktigt i botten, det är det vi vill ändra på. Vi skriver ut recept för kunden vad den har för behov av att komma igång med att röra sig, en del kanske behöver lite extra stöd från oss och vi behövde hjälp med koppling till friskvården. Det finns ett stort behov av att komma igång och röra sig. Allt från stavgång, simma, gymmet, sittgympa och ridning. Allt kan vara obehagligt om man inte gjort det tidigare. Vi, jag och Sarah, har ingen möjlighet att följa med våra kunder på sin aktivitet men önskar att de ska komma igång med friskvård. Därför skriver vi nu ut fysisk aktivitet på recept, berättar Isabella.

De som har anmält sig att kunna hjälpa till är Jupiter, sim- och sporthallarna, Vaggeryds skid- och orienteringsklubb, Skillingaryds gymnastikförening, VälTränad, Gym +, Bratteborgs ryttarsällskap, A-K;s Liv & Rörelse, Berit Ryman, Friskvårdsknuten och Waggeryds atletklubb.

– Alla har verkligen blivit superpeppade på att hjälpa till, vilket är fantastiskt roligt. Tidigare har förskrivningen funnits, men det har inte varit någon ansvarig person för det hela. Nu får man ett brev där man har kontaktperson och den som hjälper till får kundens kontaktuppgifter, berättar Sarah.

För en vecka sedan startade ”det på riktigt” och redan har fyra kunder från Skillingaryd och fyra från Vaggeryd gått in i det nya projektet.

– Det här passar alla åldrar, men man ska vara över 18 år, och alla kan ha olika förutsättningar. Man får själv välja vilken aktivitet man vill och vi kan även rekommendera efter behov. Receptet gäller sex månader och bara en gång. Tanken är att man ska få den hjälpen att man sedan ska fortsätta på egen hand. Under den här sexmånadersperioden görs två uppföljningar av oss. Det är ett subventionerat pris på aktiviteterna, säger Isabella som fortsätter berätta att det nya projektet har mottagits mycket väl.

– Många vet inte om att det finns möjlighet att få träning på recept. Det kan också så att man vet att man har dålig rygg och vet inte vad man vågar utöva. Om man har långvarig smärta, led- och muskelvärk och behöver få igång kroppen, man kanske sitter stilla mycket, knäarthros, övervikt, utmattning – då kan fysisk aktivitet vara bra för hormoner tillverkas så man mår bra. Fysisk aktivitet hjälper mot mycket och det vill vi visa, berättar de båda sjukgymnasterna.

– Om det är någon mer som kan tänka sig att hänga på och hjälpa till i projektet är man mer än välkommen att kontakta oss, avslutar tjejerna glatt.

Fysisk aktivitet på recept ges för att främja hälsan och får mer personer bekväma att röra sig ute i friskvården i samarbete mellan sjukvården och friskvården. Nu har Isabella och Sarah startat upp ett samarbete med idrottsföreningar och aktörer ute i kommunen.

Sarah Jansson är sjukgymnast i Vaggeryd har tillsammans med Isabella Billengren, samma yrke fast i Skillingaryd, dragit igång ett nygammalt projekt.

Taggar

Dela


1 reaktion på Fysisk aktivitet på recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *