Nyheter

Gert (M) svarar: Vi arbetar med att säkerställa medel för att återstarta

Nyheter Tidigare under dagen inom en (S) interpellation angående Waggeryds Atletklubbs verksamhet. I god ordning svarar Gert Jonsson (M) Annelies interpellation vid nästa kommunfullmäktige möte. Men ikväll delar han med sig av några synpunkter angående kommunens arbete med covid-19 för våra läsare

Gert Jonsson (M) svarar på tidigare inkomna interpellation idag

1. Oavsett vad jag svarar så kommer människor att vara ledsna, besvikna och förbannade.

2.  Jag slår inte upp ögonen varje morgon och funderar hur jag ska åstadkomma denna ilska.

3. Däremot försöker jag liksom alla folkvalda jag känner göra sitt bästa utifrån det uppdrag man har.

4. Har aldrig varit prestigebunden, ligger inte för mig.

5. Däremot tycker jag att man ska följa fastlagda principer och överenskommelser.

6. Pandemihanteringen så som det har utvecklats med covid-19 är sedan förra året vid denna tid är något nytt för Världen, Sverige, Jönköpings Län och Vaggeryds kommun.

7. Det finns inget exakt facit vad som är rätt och fel men året med Covid 19 lär oss nytt hela tiden.

8. En av de absolut viktigaste erfarenheterna är att hålla avstånd och undvika kontakt med andra människor än de man normalt umgås med i familjen. Detta är lättare att säga än att följa. Ingen är felfri i detta men de flesta gör så gott de kan.

9. I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som står för den faktabas vi har i Sverige. Där finns de främsta experterna och den största samlade erfarenheten.

10. Utifrån detta så fattar regeringen beslut liksom riksdagen när det gäller pandemilag med mera.

11. Utifrån detta finns det alltså lagar, förordningar, föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer.

12. Länsstyrelsen är statens förlängda arm uti Sverige och Länsstyrelsen har ett geografiskt områdesansvar för Jönköpings Län.

13. Länsstyrelsen leder och samordnar arbetet och tar hela tiden fram nya lägesbilder för länet.

14. Länsstyrelsen samverkar och samordnar arbetet med Regionen och länets kommuner, där bland annat länets smittskyddsläkare har en viktig roll.

15. Länet har sedan tidigare i andra kriser lärt sig att jobba tillsammans i F-samverkan där vi jobbar tätt tillsammans för att lösa uppdrag på bästa sätt.

16. Tillbaka till Vaggeryds kommun där vi då är likt andra kommuner en aktiv part i F-samverkan för det bygger på att vi alla hjälps åt annars fungerar inte samverkan.

17. I Vaggeryds kommun har vi en krisledningsgrupp som hanterar detta och den leds av kommundirektör tillsammans med förvaltningschefer.

18. I krisledningsgruppens arbete har vi kommunalråd full insyn och besluten fattas i samförstånd.

19. Alltså tillbaka till inläggen på Skillingaryd.nu så fattas inga operativa beslut av tex. kommunstyrelsen. Varken i vår kommun eller andra kommuner. Man fattar heller inte denna typ av beslut i exempelvis Regionstyrelsen i länet.

20. De beslut som fattas i vår krisledningsgrupp baseras uteslutande på det som har framkommit i det länsövergripande arbetet.

21. Min roll som kommunstyrelsens ordförande är att följa arbetet och ha tillit till den profession och kunskap som finns både i kommunens krisledningsgrupp, länets krisledningsarbete samt det som kommer från Riksdag och regering.

22. Avslutningsvis så har jag min fulla tilltro de som dagligen kämpar med och ibland i motvind i att följa det som vi gemensamt i länet kommit fram till.

23. Det är inga lätta avväganden men de görs ytterst för att vi ska få så lite smitta som möjligt och att inte vår vård och övriga viktiga samhällsfunktioner ska gå sönder.

24. Och som politiker arbetar jag med hur vi ska säkerställa medel för att vi ska kunna återstarta efter pandemin. Hur ska vi hantera föreningar, företag och andra som har lidit i pandemin.

25. Vi är alla trötta och slitna utifrån pandemin men det gäller att hålla i och hålla ut.

Gert Jonsson
Kommunstyrelsens ordförande

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gert (M) svarar: Vi arbetar med att säkerställa medel för att återstarta

Det han inte vill förstå är att han flytta smittan till ett annat trängre gym.
Hur kan det vara bra. Ju mer gym som är öppna med restriktioner desto mindre smitta mest troligt.
Atletklubben har stängt och Trim är nedlagt. Tro tusan att det går åt skogen för folket slutar väl inte att träna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *