Nyheter

Gert om Almedalsveckan

Nyheter Några av våra kommunpolitiker och tjänstemän har varit på Almedalsveckan på Gotland. Här berättar kommunalrådet Gert Jonsson (M) hur dagarna på Gotland har varit

Per-Erik Lorentzon. Foto; Gert Jonsson  [1/5]

Politiker och tjänstemän på Gotland. Foto; Gert Jonsson  [2/5]

Gert Jonsson (M)  [3/5]

Gert Jonsson fjärrundervisar  [4/5]

Michael Anderberg och Anna Graden. Foto; Gert Jonsson  [5/5]

Här kommer min rapport från vårt besök i Almedalen 2019.

Skönt att vara tillbaka på fastlandet igen efter ett par intensiva dagar i Almedalen. Det var första gången som jag besökte Almedalsveckan och man får givetvis med sig många intryck och förhoppningen är ju också att vi som representerar Vaggeryds Kommun också har gett avtryck till några av 30-40 tusen besökarna. Almedalsveckan är ju en jättestor mötesplats där väldigt många som påverkar olika beslut och sätter agendan för framtiden finns på en och samma plats.

Alla de stora tidningarna och tv kanalerna är där, riksdagsmän, beslutsfattare inom stat, region och kommun, representanter från EU, högskolor och universitet och givetvis olika lobbyorganisationer och stora företag.

Det finns cirka 3 700 olika evenemang och seminarier under veckan. Jag besökte över 15 samt deltog själv i två nämligen ”Klimatkampen” och ”Fjärrundervisning”.

Det som var väldigt bra var att vi tillsammans visade upp vårt län och satte det på Sverigekartan där regionen, kommuner, Jönköpings Universitet, och Länsstyrelsen ingick.

När man spontant samtalar med olika människor på Almedalsveckan vet de flesta var Jönköping finns men i övrigt är det få som hört talas om allt bra som vi åstadkommer. Väldigt få vet vad Vaggeryds Kommun är för något och vad vi håller till. Ska bara storstadsregionerna växa och få all utveckling så blir det tufft framöver med spetskompetensförsörjning, ny teknik och andra stora satsningar.

Vaggeryds kommun berättade för andra att vi är i absoluta topp i Sverige på att få nya svenskar i arbete. Det var Anna Graden och Michael Anderberg som höll det seminariet. Per-Erik Lorentzon berättade om vårt projekt ”Från förskola till jobb”.

Hade också flyt i att måndagen var ”Moderaternas dag” och jag fick tillsammans med en jättepublik lyssna till Ulf Kristerssons tal i absolut bästa sommarvädret vilket var en riktig höjdare.

Det ämne som genomsyrade Almedalen mest var klimatfrågan. Och ur det perspektivet var det ju också bra att länet samfällt framhöll nya stambanor som både är bättre för klimatet och är hållbart kapacitetsmässigt in i framtiden. Att använda mer skogens råvaror stämmer ju också väldigt bra med länets förutsättningar.

Avslutningsvis så är jag övertygad om att man måste sätta in vår kommuns framtida utveckling i ett mycket större sammanhang och då är en medverkan eller besök i Almedalen av stor vikt. Däremot behöver man kanske inte åka varje år utan hålla sig till en till två gånger per mandatperiod och då blir vårt deltagande som kostade totalt 25 000 kronor för sex deltagande också hanterbart.

Gert Jonsson (M)
Kommunstyrelsens ordförande

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *