Nyheter

Gert (M) svarar om Stigamoprojektet

Nyheter Det var under januari månads kommunfullmäktige som Klas Gustavsson (EMP) lämnade in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) angående Stigamoprojektet. Under fullmäktige i måndags kväll fick Klas svar och inte enbart från Gert.

Arkivfoto från april 2018

Frågorna i interpellationen var; Vem leder, beslutar och följer upp arbetet med Stigamoprojektet? Vad är kostnaden och inkomsten fram till december 2018 och om det har varit någon juridisk tvist gällande konsultarbete och arvoden.

Gert Jonsson (M) svarar;
Kommunfullmäktige har beslutat om markinköp, detaljplan och investeringsmedel. Kommunfullmäktige får återkoppling på nedlagda kostnader genom det årliga bokslutet för kommunen. Kommunstyrelsen beslutar om den etappindelade igångsättningen av exploateringen enligt beslut i kommunfullmäktige av investeringsbudget. Kommunstyrelsen har återkommande över tid fått exploateringen redovisad. Kommunstyrelsen och budgetberedningen har även vid flera tillfällen över tid gjort studiebesök av exploateringen.

Teknisk nämnd, tidigare tekniskt utskott, beslutar om tilldelning av konsulter och entreprenader. Teknisk nämnd ansvarar för avsatta investeringsmedel för att genomföra detaljplanen utifrån kommunstyrelsens strategiska inriktningsbeslut.

Tekniska utskottet har gjort studiebesök under pågående markarbeten. Tekniska utskottet har aktivt och systematiskt begärt information om pågående exploateringsområden. Ansvarig för investeringsprojektet är teknisk chef. Ansvarig tjänsteman för markinköp och markförsäljning är kommundirektören.

Kostnaden fram till 31 december 2018 är 150 miljoner kronor och inkomsten under samma period är 13 miljoner.

Vi har efter hela markområdet är klart för försäljning cirka 110 hektar att bygga på. Total yta för hela området är 190 hektar. Vi har idag ett utpris på 260 – 310 kronor per kvadratmeter beroende på olika förutsättningar för marken på Stigamo inklusive fjärrvärme. Långsiktigt på en 20-årsperiod finns det goda förutsättningar att området redovisar en ekonomisk vinst för Vaggeryds kommun.

På frågan om det varit någon juridisk tvist gällande konsultarbete och arvode svarar Gert; Förfrågningsunderlaget för markarbeten på norra delen, etapp 1, har reklamerats i april 2017. Kommunen ifrågasätter byggbarheten. Konsulten har lämnat över ärendet till sitt försäkringsbolag och accepterat reklamationen. Eftersom en brist berör bärigheten och packbarheten i jordmassorna har det funnits behov av att följa bärighetsutvecklingen i fyllnadsmassorna på tomtmarken över tid. Juridisk kompetens är inkopplad i ärendet genom vår konsultmedverkan med Jönköpings kommun. Sammanställningar av underlagen är ifrågasatta och utkast till våra yrkanden har påbörjats. Parterna kommer att hantera ärendet under året vilket troligen leder till en juridisk tvist.

Efter interpellationen vid kommunfullmäktige fanns några fler politiker som ville kommentera industriområdet.

– Den här frågan är viktig för vår kommuns långsiktighet. Att skapa förutsättningar för näringslivet att växa och förändra. Stora medel som vi har satsat. Nu växer det snabbt, men vi behöver växa för att komma upp till en kritisk massa. vi måste ständigt öva oss i att klättra upp i utsiktstornet för att blicka framåt. Vi vill ta ut färdriktningen och vad kan finnas längre fram. Vi har drivit och vi ska driva detta framöver. Vi vill marknadsföra detta på ett ännu bättre sätt. Det är en konkurrens att vara platsen för centrallager i Sverige. Vi vill jobba mer för att få en bättre marknadsföring av området, säger Kenneth Åberg (S).

– Jag har följdfrågor på frågor från samhället. Finns det byggklar tomt? Jaha, det gjorde det, säger Lennart Karlsson (EMP).

– Backar vi tillbaka låg budgeten på färre antal miljoner. Marken var annat än vad vi trodde. Samtidigt har tomtpriset gått ut. Det området är inte bara vårt. Det är även Jönköpingsdelen. Det här är en fantastisk arbetsmarknad. Jag är övertygad om att alla säger om 25 år att det var ett bra förslag, säger Allan Ragnarsson (M).

– Jag är övertygad om att mitt minne är bra. Vi var inte eniga när vi köpte det. Det målet vi sattes vid köpet var att det inte skulle vara skattesubventionerat. Det skulle bära sig själv. Det fattas en sak i svaret och det är att fler har blivit uppvaktade. Några privatpersoner ligger i tvist som känner sig negativt påverkade i området, menar Ulf Abrahamsson (C).

– Stigamo har varit en väldigt viktig satsning. Skapar arbete och möjligheten till fler arbetstillfällen. De satsningar vi har gjort tjänar vi på. Det är svårt projekt och framför allt marken. Jag är utav den åsikten att det rätar upp sig. Vi kan se framtiden i det här området. De tomter man sålt har man fått lite avdrag för att markförhållanden inte har varit det bästa, säger Kenth Williamsson (S).

– Det är väl fantastiskt när vi ena frågan diskuterar nattpatrullen och därefter näringslivsutveckling och Stigamo. Väldigt utmanade. Jag hade under förmånen att jobba nära den här frågan i tekniska utskottet och jag tyckte det var fantastiskt kul och en viktig fråga. Målet är att vi inte ska bygga vägar och mark utan målet är att det ska skapa förutsättning till en bra kommun. I den stunden vi inte klättrar upp i utsiktstornet, då går vi bakåt och tappar mark och då är det andra som ligger steget före. Vi har goda förutsättningar. Det gäller att vi tar tillvara på det, säger Carina Ödebrink (S).

– När vi bygger ett sånt fantastiskt område är det att se helheten. Marknadsföring kan bland annat gälla digitala skyltar. Vi har tagit en del strategiska beslut i den frågan tillsammans med Jönköpings kommun, berättar Gert Jonsson (M).

– 250 miljoner är många förskoleavdelningar och många undersköterskor i nattpatrullen, avslutar Klas Gustavsson (EMP).

 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gert (M) svarar om Stigamoprojektet

Så länge pengar rullar skapar det jobb och det är det enda som är intressant.
Om Vaggeryds kommun har 2 miljarder eller 2.5 miljarder i skuld spelar ingen roll, det är bara likvida medel som skapar jobb.
Ska hjulen rulla som alla vill måste vi minst ha ett Stigamo-område varannat till vårt tredje år.

Vaggeryds kommun står i en klass för sig. När man ska exploatera ett nytt område letar man efter det mest blötaste och mest bergiga som står att finna.Jämför med Jönköping som på sin Stigamodel
i stort sett bara byggt på sand. Ett annat exempel är
Åvikens förskola där kommunens fastighetschef
trodde att det behövdes väldigt lite sprängning eller ingen alls. Med facit i hand fick man spränga i månader. Så var det med den markundersökning som gjordes sommaren 2018. Det vore klädsamt för kommunens invånare att få se vilka extra kostnader detta medförde för oss invånare denna felsatsning när det gäller placeringen av dagiset. Kanske dessa pengar hade räckt till nattpatrullen.
Dessa besparingar måste göras hela tiden eftersom man gör så många felaktiga beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *