Nyheter

Gjorde en insats i Bangladesh

Nyheter Torbjörn Eriksson som är uppvuxen i Skillingaryd och som bor och verkar som kirurgläkare i Värnamo har varit i arbete i ett par veckor i Bangladesh, ett land som just i dag är i världens blickar

Torbjörn Eriksson på plats i Bangladesh. Privatbild  [1/4]

Operationsteam. Privatbild  [2/4]

Flodbåten där operationer utfördes. Privatbild  [3/4]

Operation pågår. Privatbild  [4/4]

Just i dag den 30 december 2018 är det en speciell dag i Bangladesh, landet med kring 170 miljoner invånare närmast inklämt i östra delen av Indien. Det är nämligen valdag och det har varit oroligt redan i förväg med flera dödsfall vid sammandrabbningar mellan anhängare till regeringspartiet och oppositionen. Cirka 600 000 soldater, polis och annan säkerhetspersonal ska under dagen försöka upprätthålla ordningen.

Torbjörn var dock redan på plats i oktober och märkte inte av oroligheterna men däremot av hjälpbehovet i övrigt:
– Det finns ett oerhört stort behov där och det kändes bra att få göra en insats även om det bara var för en kort tid, säger Torbjörn till Värnamo.Nu.

Till vardags är Torbjörn kirurg på Värnamo sjukhus med övre gastro som specialitet, vilket bland annat innebär magsäcksoperationer. Genom åren har han varit på utlandstjänstgöring i fyra omgångar i Afrika.

När han nu åkte iväg för Skandinaviska Läkarbanken tillsammans med narkosläkaren Krystyna Ajewska-Hansen från Stockholm och intensivvårdssköterskan Frida Aronsson, var det för Erikshjälpen och dess samarbetspartner, organisationen Friendship i Bangladesh.

• Extrema levnadsförhållanden
Torbjörn beskriver en miljö med ett floddelta där de stora floderna Ganges och Brahmaputra passerar från Himalaya ut till Indiska Oceanen.
– Man har extrema levnadsförhållanden här, säger Torbjörn.
– Det är ett land av fisk-, ris- och räkodlingar vid stora och breda floder. Men när monsunen kommer sköljs allt bort och miljontals människor blir bostadslösa och får efter monsunen bygga upp ett nytt liv noterar Torbjörn i en intervju av Mikael Bergström på regionens webbplats.

Här har Friendship två sjukhusbåtar, med en vårdcentralsliknande verksamhet, men också med operationssal.

– Patienter som har kirurgiska besvär sätts upp på operationslista inför de olika kirurgteam som regelbundet kommer till båtarna, berättar Torbjörn Eriksson.

• Utförde 50 operationer
Under veckan på båten Emirates Friendship Hospital hann teamet utgöra drygt 50 operationer, i många fall ljumskbråck på barn.

– Ett oerhört effektivt arbete. Alla visste exakt vad som skulle göras.

– Landet har ett jättestort behov av kirurgiskt kunnande och specialistkompetens inom alla områden, och behov av handledning och utbildning av inhemsk sjukvårdspersonal, säger Torbjörn Eriksson.

• På ett sjukhus på land
Efter veckan på båten åkte teamet vidare till nästa plats, ett sjukhus som Friendship nyligen byggt i sydvästra delen av landet. Här fick de dels operera, dels hjälpa till att ta fram strukturen för den kirurgiska och postoperativa verksamheten.

• CT och MR saknas
Utrustningsmässigt fanns det nödvändiga, som till exempel röntgen och ultraljud, men ingen datortomograf eller MR-kamera för diagnostik.

– Vi var det första teamet på plats på sjukhuset. Det var ett nytt och fint sjukhus, men de hade stort behov av mentorskap och vi ska skriva en utvärdering. Samtidigt blev jag väldigt imponerad över hur professionella de var och hur de brann för sin verksamhet, säger Torbjörn Eriksson på regionens webbplats.

Som besökande kirurgteam är det förstås en väldigt annorlunda upplevelse att göra en arbetsinsats i ett låginkomstland, i det här fallet dessutom i ett av världens mest tättbefolkade länder.

Torbjörn har gjort flera liknande insatser i Afrika tidigare. Det var också intresset för sjukvård i låginkomstländer som redan under studietiden förde honom till Kenya där han träffade sin blivande fru. Mer om det en annan gång

Taggar

Dela


1 reaktion på Gjorde en insats i Bangladesh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *