Nyheter

Götafors skola renoveras

Nyheter Diskussion och debatt om renovera eller bygga ny skola i Vaggeryd gjordes under måndagens kommunfullmäktige. (SD) vill riva och bygga nytt men övriga politiker vill behålla exteriören vid Götafors skola.

Nya skolan vid Västra strand blev inte av och omdisponering av pengarna planeras. Kommunstyrelsen vill lägga 30 miljoner på Götafors skola. Alla var inte överens om renoveringen vilket debatterades på kommunfullmäktige under måndagskvällen.

– Det är stora begrepp och stora förändringar i skolan. Det är för många elever och dålig arbetsmiljö. Diskussionen har varit intensiv för skolan i Götafors. Vi ska vara rädda för den kultur som byggt upp samhället. Därför är skrivningen så tydlig att kommunstyrelsen försöker så långt det går att bevara skolan exteriört. Vi tror att det går att lösa. Kommunstyrelsen har även på sig att se över trafiksäkerheten och parkeringslösningar. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

Jan-Olof Svedberg (SD) vill riva och bygga ny skola

– Som ni förstår har vi inte riktigt samma syn på detta. Vi tycker att vi ska sätta barnens miljö i första hand. Vi får inga bekymmer om vi bygger nytt. Vi är med på investeringsbiten, och efter samtal med fastighetschefen så klarar vi att bygga nytt istället, för samma peng. Träskolan är i våran värld så pass dålig att den också ska rivas. Det är fint med gamla byggnader och man borde lära sig av sina tidigare misstag. Vi vill lägga till i vårt yrkande att investeringen på 6 miljoner till träskolan tas bort då vi anser att den ska rivas, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Jag tycker att det känns jättebra att det nu kommer förslag med satsningar i skolan. Det var några år sedan vi tog beslut att bygga en högstadieskola, men när det inte fanns några planer på hur man skulle komma vidare, så blev det en F-6 skola på Västra strand. Placeringen av skolan visade sig inte vara optimal. Det är viktigt att vi håller ett öga på utvecklingen i förskolan. Det kan öka rätt så kraftigt med tanke på allt som byggs i samhället. Ökar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag noterar med intresse att (SD) diskuterar kulturarv. När vi hade vårt första kulturminne 1981 så nämnde antikvarien vi anlitade, att man kan tro att Vaggeryd togs bort under andra världskriget. Har våra skolhus klarat sig av en slump? Övningsbyggnaden som är från 50-talet har en vacker fasad som vi ska vara rädda om. Träskolan eller västra skolan, kom till i början på 1910-talet. Vi fick två likadana skolhus på öster och väster. Pappersindustrin på Munksjö växte och befolkningen ökade. Skolorna är en av de få exempel som kvarstår och de har ett stort kulturvärde. Vi hörde Per-Erik Lorentzon kring sina tankar om Västra skolan med att lyfta fram den på olika sätt genom att skapa en ny entré mot Jönköpingsvägen med bättre belysning vilket lät mycket intressant. Skalet är mycket viktigt. Vi ska vara glada att de finns kvar, säger Kenneth Åberg (S).

– Jag vill yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Historien börjar bli rätt så lång i lokalplanen och den är rätt så omfattande. Vi ser framåt mot det som ska bli. Vi har ökat elevantalet med 300 elever och vi har utökat med enbart temporära lokaler. Vi lägger de här förslaget och för att det ska fungera så måste vi nå fortsatta mål framöver. Tidplanen måste hålla. Tackar för hjälp i beredningen, säger Jenny Larsen (KD).

– Jag kan tycka att det är märkligt att arbetsutskottet tidigare var inne på att Götaforsskolan inte skulle bli kvar. Vi fick en dragning från fastighetschefen att det inte är lätt att få till en bra miljö om skolans elever ska finnas kvar i huset. I första hand måste vi ha bra miljöer för barnen både inne och ute. Det vore intressant om vi hade varit fler i 30-årsåldern här på fullmäktige som hade barn i skolan. Vi vidhåller vår synpunkt och vi tänker på barnen i första hand, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

– Vi kan vara skeptiska till att bevara byggnaden. Men ingen av oss är experter på det här. Jag ser fram emot det här hur fint det kommer att bli. Vi behöver ökad lokalyta och vi hoppas att pengarna räcker till en fin och ändamålsenlig lokal. Det som finns där nu är två klassrum och vi behöver sex stycken ytterligare, säger Jenny Larsen (KD).

– Det var en intressant tanke att få in fler 30-åringar i fullmäktige, vi hoppas att vi har så bra kontakter i samhället så vi kan gå till beslut ändå. Att riva eller inte riva och bevara. Vi hade länge en diskussion om hur vi skulle göra med Byarums skola. Vi höll på i flera år vad vi skulle göra, Gert, kommer du ihåg. Till slut fick vi en förskola och med tillagningskök och det blev mycket bra. Jag yrkar bifall till förslaget, säger Roger Ödebrink (S).

Två förslag lämnades, kommunstyrelsens förslag där Götafors skola och Träskolan ska renoveras samt (SD);s förslag om att riva skolorna och bygga nytt.

(SD) röstade för sitt förslag och resten av fullmäktige röstade enligt kommunstyrelsens förslag. Voteringen slutade med 34 ja och 6 röstade nej och fullmäktige beslutade då enligt kommunstyrelsens förslag att renovera och bygga till Götafors skola för 30 miljoner. Reservation gjordes på beslutet från hela (SD)-gruppen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Götafors skola renoveras

Den stora anledningen till vår flytt till Vaggeryd var att vårt barn skulle få möjligt o gå på Götafors. En mindre inslussning i skolans värld. De tre åren där var perfekta inför flytten upp till Hjortsjön. Trots att det var lite trångt, fungerade skolan. Vaggeryds dilemma är ju inte egentligen om man ska ta hand om de gamla byggnaderna, utan det är att man inte lyssnar på sina förvaltningar när de visar siffror över barn o inflyttning. En ny högstadieskola som var bestämt skulle löst de första problem hela vägen 1-9. Dels skulle gamla Hj blivit ledig o med ny renovering där skulle 300 barn 1-6 fått utrymme där. Politiker lita på era förvaltningar.

Blir intressant att se hur alla som med nästan religiös emfas talade om ombyggnad av Götafors skola fixar behovet av nya lokaler när det inte finns någon möjlighet att få in den tillbyggnad som behövs på tomten utan att utöka tomten med planändring, och det kan riskera att ta några år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *