Nyheter

Gott exempel i Tofteryd-Svenarum

Gott exempel i Tofteryd-Svenarum

Nyheter Länsstyrelsen har tagit fram nya riktlinjer för användning av medel ur älgvårdsfonden och ger beröm till Tofteryd-Svenarum.

Länsstyrelsen avsätter årligen pengar ur älgvårdsfonden till bidrag för projekt som bidrar till att utveckla älgförvaltningen i Jönköpings län. Bidrag kan sökas för olika typer av projekt till exempel kunskapsuppbyggnad och älgskyttebanor.

Den fällavgift som man betalar in till länsstyrelsen när man fällt en älg går till en regional älgvårdsfond.
Länsstyrelsen avsätter årligen pengar ur älgvårdsfonden till bidrag för projekt som bidrar till att utveckla älgförvaltningen i Jönköpings län.

Bidrag kan sökas för olika typer av projekt till exempel kunskapsuppbyggnad och älgskyttebanor. Ett gott exempel på kunskapsuppbyggande projekt är Viltfoder i samverkan som genomfördes av Tofteryds-Svenarums älgskötselområde 2013–2014. Projekten ersätts vanligen med 60 procent av godkända kostnader som kan verifieras.

Varför kostar det att fälla en älg?
Målet för älgförvaltningen är en älgstam av hög kvalitet som är i balans med betesresursen. Älgförvaltningen ska också ta hänsyn till rovdjursförekomst, trafiksäkerhet, jordbruk, skador på skog och inverkan på den biologiska mångfalden. I arbetet ingår att följa upp dessa olika områden, så att målet kan uppnås.

När det nya älgförvaltningssystemet infördes bestämdes det att ”älgjakten ska vara självfinansierad”. I praktiken innebär det att Länsstyrelsen inte får några andra pengar från statskassan för att arbeta med älgförvaltning, utan arbetet ska finansieras genom avgifter från de som jagar älg. Länsstyrelsen i Jönköpings län får in pengar till älgförvaltningen genom:
• Ansökningsavgift/registreringsavgift, 2 300 kronor per ansökan, som används till registrering av älgjaktsområden.
• Fällavgift för vuxen älg 750 kr + fällavgift för kalv 200 kr (jaktåret 2015/2016). Intäkterna tillförs Älgvårdsfonden.

Pengarna ska täcka alla kostnader
Alla kostnader som Länsstyrelsen har kring älgförvaltningen och älgförvaltningsgruppernas arvode ska täckas av dessa avgifter. Älgvårdsfonden och registreringsavgifterna ska räcka till:
• Länsstyrelsens administration av älgjakten (arvode och löner, databehandling, porto, telefon och informationsmateriel).
• Kostnader för älgförvaltningsgruppernas arbete (arvode, resekostnader och traktamente).
• Inventeringar.
• Viltvård, information och utbildning i frågor kring jakt.
• Information om skadeförebyggande åtgärder, inklusive frågor om viltskador och viltolyckor.
• Bidrag till anläggning och upprustning av älgskyttebanor.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *