Nyheter

Grannarnas överklagan avslogs

Nyheter Tre fastighetsägare vid Ekesås-Tofteryds Torp överklagade vindkraftsparken. Nu har mark- och miljödomstolen i Växjö avslagit överklagan. Nu planeras fyra verk att byggas

Arkivfoto från februari 2017 då vi träffar grannar till sökta vindkraft

Vindkraftsbolaget Eolus Vind lämnade i juli 2014 in en ansökan om tillstånd att uppföra 13 vindkraft i östra delen av Vaggeryds kommun. Länsstyrelsen avslog ansökan 17 augusti 2017. Vindkraftsbolaget överklagande beslutet till regeringen och regeringen beslutade att avslå vindkraftverk 1 – 9 då dessa skulle ligga nära/eller i Försvarsmaktens intresseområde. Bolaget gjorde en ny yrkan att de ville uppföra sju verk och justerade placeringar, vilket miljöprövningsdelegationen hos Länsstyrelsen avvisade tre av dem. Fyra verk fick tillstånd på en maximal höjd på 200 meter och tillståndet ska gälla i 35 år.

Tre fastighetsägare överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen med bland annat motiveringen att verken skulle placeras för nära bostäder, kommer att påverka boendemiljön negativt, och att man inte har tagit hänsyn till nyckelbiotoper och de orörda mossarna samt inte heller redovisat transporterna.

Kommunfullmäktige beslutade om vindbruksplanen och överklagande anser att bolaget inte beaktat denna plan. Enligt mark- och miljödomstolen anses fastighetsägarna ha klagorätt då bland annat Mörkhultets bostad kommer att ligga 500 meter från närmaste verk och kommer att utsättas för buller omkring 40 dB(A).

Domstolen konstaterar vidare att kommunens vindbruksplan inte är bindande för någon annan än kommunen.

– De lyssnar inte på oss. De kör över oss utan bedövning. Vi har ett naturskyddat område och de tar inte hänsyn till detta. När överklagan är avslagen finns möjligheten till prövningstillstånd till mark- och miljööverdomstolen kvar. Det finns heller ingen information om hur transporterna ska genomföras, säger Lars Olsson i Ekesås.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *