Nyheter

Gravstenstvätt blir stöd till Ukraina

Nyheter Byarums pastorat erbjuder sig att tvätta och rengöra gravstenar på kyrkogårdarna i Byarum, Bondstorp och Svenarum. Betalningen går direkt till Act Svenska kyrkan som är svenska kyrkans organisation för katastrofhjälp

Erbjudandet om gravstenstvätt har funnits tidigare men varit begränsad i tid. Nu beslutade man sig för att erbjuda tjänsten under hela säsongen. Erbjudandet går ut på att församlingarna bjuder på den arbetstid som går åt mot att den som beställer gravstenstvätt skickar en gåva till Act på 300 kronor. Det innebär att pengarna inte passerar pastoratet utan går direkt till Act för dess insatser som i år är koncentrerade till stöd och hjälp till Ukrainas folk som drabbats av Rysslands krigföring.

Hittills har man tvättat 65 gravstenar, vilket innebär att det har betalats in 19.500 kronor till Act. Kyrkogårdspersonalen upplever det som en vinna-vinna situation där man upplever ett förtroende från beställarna och att samtidigt kunna bidra till ACT:s arbete. Antalet gravstenar som tvättats är fler än tidigare, vilket är naturligt eftersom erbjudandet gäller under hela säsongen. Erbjudandet finns kvar under sommaren och hösten.

Så här skriver ACT om sin verksamhet:

Krig, svält och naturkatastrofer slår sönder miljoner människors tillvaro varje dag. Bakom varje siffra finns en människa. En människa som har rätt till trygghet, stöd och ett värdigt liv. Act Svenska kyrkan samarbetar med partner runtom i världen som finns på plats både före, under och efter katastrofen.

De humanitära behoven i världen är enorma och har växt under coronapandemin. Genom lokala partner finns Act Svenska kyrkan redan på plats när katastrofer inträffar och kan snabbt mobilisera resurser dit de bäst behövs. För att återuppbygga samhället och stärka förmågan att hantera framtida kriser involveras de människor som själva drabbats. Genom att bidra med sin kunskap och sina styrkor kan människor resa sig starkare efter en katastrof. 

Kriget i Ukraina har global påverkan. Det är en ohygglig situation för de som tvingas fly från sina hem. Följdeffekter i andra länder är många och allvarliga. Tack vare gåvor fortsätter arbetet med att motverka krigets effekter, i Ukraina och resten av världen. Act Svenska kyrkan har genom våra partner sett till att flera ton med mat nått människor på flykt. Mediciner, tillfälliga skydd och psykosocialt stöd kommer också den ukrainska befolkningen till del. Kriget i Ukraina drabbar många. Läget är akut! Behoven är stora och fortsätter att öka. Våra lokala partner finns på plats och stöttar befolkningen. Humanitära insatser pågår och fler förbereds.

Våra lokala partner finns på plats i Ukraina samt i grannländerna och stöttar människorna som tvingats på flykt. Medlemmar i ACT-alliansen, som Act Svenska kyrkan är en del av, genomför humanitära insatser. Det finns behov av mat, vatten och hygienartiklar. Filtar och madrasser behövs också för tillfälliga sovplatser, men även mer långsiktiga insatser behövs för att människor ska kunna återfå någon form av normalitet.  Alla produkter till insatserna införskaffas i närområdet.”

Taggar

Dela


2 reaktioner på Gravstenstvätt blir stöd till Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *