Nyheter

Green Charge på turné och laddstolpar invigdes

Nyheter Projektet för fler elbilar och laddstolpar avslutas men överlämnade en stafettpinne till kommunen

Madeleine Larsson, Lina Larsson och Jonas Lööf i samspråk  [1/8]

Jonas berättar om projektet  [2/8]

Stafettpinnen överlämnas  [3/8]

Gert Jonsson och Annika Hedvall lovade att ta sig an utmaningen  [4/8]

Krister Lundgren visar hur det går till  [5/8]

Nu fler stolpar vid Skillingehus  [6/8]

Laddstolpe  [7/8]

Tårta bjöds det på  [8/8]

Green Chargé är namnet på ett projekt som startades 2012, när Miljöfordon Sverige fick ett samordningsansvar för att driva utvecklingen mot fler elbilar i främst offentlig sektor. En annan uppgift är att driva på för utbyggnad av laddstolpar, en infrastruktur som medverkar till förändring. Från att ha haft ett antal kommuner, landsting och lässtyrelser i Småland och Blekinge så samlar projektet nu 25 kommuner, flera regioner och länsstyrelser där även Halland har anslutit sig.

Jonas Lööf är ansvarig för projektet och kunde konstatera att andelen fossilfria fordon i Vaggeryds kommuns verksamhet har ökat från drygt 13% 2015 till över 30% idag. Trots det ligger kommunen något under rikssnittet. Sett till alla fordon som finns i Vaggeryds kommun, det vill säga även privata fordon, så har andelen ökat något från 5% upp till 7%. Den siffran är också något lägre än riksgenomsnittet.

När Green Charge var på besök passade kommunen på att inviga de nya laddstolparna vid Skillingehus och det gjordes med visning samt kaffe och tårta. Sedan Vaggeryds kommun gick in i projektet 2016 har det redan från början varit i nära samverkan med Vaggeryds energi. De har kunskapen och är de som bygger, äger och ansvarar för driften av laddstolparna. Än så länge byggs infrastrukturen mest för kommunens fordon, en konsekvens av att det statliga stödet inte gäller för publika laddstorlpar för närvarande. I takt med krav från allmänheten kommer fler laddstolpar att byggas och med det ett väl fungerande debiteringssystem för smidig hantering. Men inget säger ju att det måste vara kommunen eller dess bolag som ska vara ensamt ansvariga.

Just nu finns det ett tiotal laddstolpar i kommunen, men det planeras för fler och inom ett år ska det finnas 44 laddplatser i Vaggeryds kommun.

Innan det var dags för invigning av de nya laddstolparna vid Skillingehus så överlämnade Jonas Lööf från Green Chargé en utmaning/stafettpinne till kommunen innehållande tre punkter:

  • Fortsätt att ställa om den egna fordonsflottan till 100 % förnybart
  • Stimulera företag och allmänhet att också bli en del av lösningen
  • Fortsätt katalysera utbyggnad av grön infrastruktur

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson och kommundirektör Annika Hedvall antog utmaningen och lovade att den ska vara en del av Vaggeryds kommuns utvecklingsarbete.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *