Nyheter

Grundnivån är låg men stabil

Nyheter Trots det extrema torra vädret i sommar utan regn har kommunens vattentäkter klarat sig bra tack vare bevattningsförbudet.

Arkivfoto

Bevattningsförbudet har hjälpt i kommunen. Vi har fått svaren från vatten- och avloppschef Teo Magnusson Bejving.

– I samband med bevattningsförbudet infördes så sjönk förbrukningen i Vaggeryd och Skillingaryd direkt med ungefär 15 – 20 procent beroende på vilka datum man jämför, så visst bevattningsförbudet gav en direkt påverkan, säger Teo.

Idag har grundvattennivån stabiliserat sig men är fortsatt under normala nivåer, mer regn behövs alltså för att fylla på vattenmagasinen.

– Vi mäter grundvattnet med bland annat lodning i grundvattenrör och vi mäter grundvattnet kring de delar av Vaggeryds kommunen som vi tar upp råvatten ifrån, avslutar Teo.

Via SMHI och SGU sida, där man hittar statistik om grundvattenivåerna ses att hela kommunens grundvatten är mycket under normala nivåer. I ytterkanterna av övriga Götaland är grundvattenmagasinerna normala för årstiden. I områden med låga grundvattennivåer kan grävda brunnar sina och bergborrar brunnar få problem med saltvatteninträgning. På Sveriges geologiska undersökningssida finns att läsa att det är beroende på lokala förhållanden som den kommunala vattenförsörjningen påverkas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *