Nyheter

Gruppchef välkomnar nytillskott

Nyheter Gruppchefen Emil Gof välkomnar Jönköpingspolisens nya patrullhundar.

Polishundarna Xerox och Harpo. Foto: Polisen

Polisområde Jönköping har fått tillskott av patrullhundarna Krokasmedens Xerox och Blacknecks Harpo. Hundarna är sedan tidigare två godkända patrullhundar, men är nu även godkända att söka efter narkotika och vapen.

– Att utbilda mer hundar som söker narkotika och vapen är något vi hela tiden strävar efter. Inom polisområde Jönköping har vi även två renodlade hundar som ”bara” söker narkotika och vapen.  Som patrullhund med tillägget jobbar man som ”vanlig” polishund med jobb som exempelvis inbrott, försvunna personer, ordningshållning med mera. När jobbet kommer in från exempel en IGV-patrull (ingripandeverksam polispatrull) att man fått beslut om att söka efter narkotika kan vi söka/bistå med hundarna där, säger Emil Gof, tillförordnad gruppchef inom hundsektionen i polisområde Jönköping.

Vad tillför hundarna organisationen?

– Hundarnas nos är helt oslagbara när det gäller att leta rätt på narkotika/vapen, främst söker vi i fordon samt bostäder men även mer och mer utomhus då många kriminella gömmer ute i terrängen. Sökarbetet med hundarna är något vi hela tiden tränar och utvecklar. Vi är ständigt på jakt efter nya lokaler att kunna träna i, även lämpliga hundar för att bli polishundar. Vi har många inplanerade sök i skolor efter främst narkotika, tyvärr ser man att narkotikabruket går ner i åldrarna och då är skolmiljön en plats där det tyvärr även hanteras och förvaras narkotika, säger Emil Gof.

Vad betyder tillskottet för er verksamhet?

– Tillskottet gör att vi kan ha ännu bättre täckning på hundar som söker just narkotika/vapen, på patrullhundar har vi nu redan täckning dygnet runt, året runt i Jönköpings län.

Vad betyder patrullhundar för er verksamhet?

– Polishundarnas huvuduppdrag är att rädda liv, att snabbt kunna sättas in vid en insats efter försvunnen person, där är hundarnas förmåga oslagbar. Vi jobbar även hårt med att samverka med olika enheter och hjälpa till där vi behövs, självklart vid rena spårjobb med hundarna där till exempel någon sprungit från ett inbrott, lämnat ett fordon vid kanske misstanke om olovlig körning eller rattonykterhet. Även jobba förebyggande och söka igenom terrängavsnitt där man fått tips om att det förvaras narkotika. Vi ser att efterfrågan på polishundarnas kompetens hela tiden ökar, då måste vi jobba hårt för att hänga med i den utvecklingen. Någonstans däremellan ska vi också hinna träna hund och förare.

Jönköpingspolisen gläds över nytillskotten och söker ytterligare förstärkning.

– Vi är på jakt efter lämpliga polishundar. Har ni en hund som ni tror är lämplig för jobbet, kontakta mig via e-post, säger Emil Gof.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *