Nyheter

Hagmarker visar sin textilkonst i Vaggeryd

Hagmarker visar sin textilkonst i Vaggeryd

Nyheter Under veckoslutet får de konstintresserade i Vaggeryds kommun möjligt att knyta bekantskap med en annorlunda konstnärsvärld, en värld av tyger, garner och applikationer.

Årets första och enda utställning har nämligen Brittmarie Hagmarker från Svartorp som utställare.
Om efternamnet låter bekant har det sin naturliga förklaring. Brittmarie är nämligen dotter till Svartorps store son, konstnären Sven Hagmarker som två gånger har ställt ut i Vaggeryd i konstföreningens regi, 1977 och 1987, och som vid 98 års ålder alltjämt är still going strong.
Nu är det fyra år sedan han sedan visade upp sin skaparkraft. Men under 35 år hade far och dotter som tradition att ställa ut en gång varje sommar i sin hemsocken.
De två torde ha kompletterat varandra väl, Sven med oljemålningar och akvareller, Brittmarie med sin textilkonst.
Hon valde alltså konsten som sin far men fann ett annat uttryckssätt.
– Jag började med textilkonst i början av 70-talet. Det avgörande för mig var ett besök på en auktion på Öland där en hattmodist hade fina tyger under en bänk. Jag köpte de jättevackra tygerna,  tre vävstolar och satte igång.
På den vägen är det skulle man kunna säga. Numera ägnar sig Brittmarie åt konsten på heltid efter att tidigare har kombinerat den med förvärvsarbete. Det har skapat nya möjligheter.
– Det känns jätteskönt, jätteroligt, tillägger hon.
Under resan gång har hon övergett vävstolen och dess garner för att företrädesvis arbeta med applikationer.
– Framför allt med tygbitar som jag  klipper och bygger med på tunn gasväv och som jag sedan syr fast. Just gasvävtyget passar bra att använda för en för en före detta sjuksköterska, skojar hon.
Resultatet imponerar, lite på avstånd ser motiven, företrädesvis hämtade från växtriket ut som akvareller.
Totalt visar Brittmarie Hagmarker ett 30-tal alster, huvudsakligen applikationer men också konstverk knutna som små ryamattor med motiv som hon först fångat med just vattenfärger och sedan knutit.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *