Nyheter

Hampus har fått drömjobbet

Nyheter Teknik, skog, avverkning, skördare, noggrannhet. Fem ord som beskriver nyblivne skogsmaskinsföraren Hampus Söderkvist. Vi har träffat 19-åringen som har fått sitt drömyrke.

"Gillar man teknik, maskiner och skog är valet enkelt"  [1/7]

"Det ska ligga snyggt samtidigt som man ska ha tempo"  [2/7]

Kedjebyte  [3/7]

På behörigt avstånd följer vi Hampus  [4/7]

"Skolan var jättekul"  [5/7]

Hampus gallrar i Elgebo  [6/7]

Hampus bedömer från träd till träd, vilket han ska gallra undan  [7/7]

Hampus Söderkvist är 19 år och bor i Ljungberg väster om Skillingaryd. Han är en av 15 elever som tog studenten som skogsmaskinsförare på Stora Segerstads naturbruksgymnasium i juni. Idag sitter han i en Komatsu skördare och vi har träffat honom i Elgebo utanför Skillingaryd.

– Maskinintresset har alltid funnits och att få köra skördare är det mest tekniska man kan göra och att få arbeta i skogen är det bästa, börjar Hampus berätta när han passar på att byta kedja på sågklingan. En kedja kan bytas ett tiotal gånger under en arbetsdag om det är mycket sten men här i Elgebo är det slätt och fint så här klarar det sig troligen två byten om dagen.

Han tog studenten i juni och han, tillsammans med övriga elever i klassen, hade sysselsättning på måndagen efter studenten.

– Jag är provanställd i sex månader. Hoppas att jag får förlängt. Men det tror jag. Jag visar engagemang och ställer upp för min arbetsgivare som är Vaggeryds skogsmaskiner. Det gäller bara att träna allt, köra kan jag, men man ska lägga timret snygg också samtidigt som man ska ha lite tempo, menar Hampus.

Just nu är Hampus i Elgebo och han berättar hur han tänker när han gallrar den ungefärliga 40-åriga skogen. Han tittar upp mot topparna och rensar ut de som står för nära. Trädets krona ska vara fri, så det kan vara bedömningsfråga från fall till fall hur man avverkar.

– Det är inte ensamt här ute i skogen, jag pratar mycket i telefon, både med markägare och mina arbetskamrater, så jag trivs bra, säger Hampus.

Hampus började med praktik i tvåan och senare blev det lite extrakörning på helger och lov och på skolan trivdes han mycket bra och man fick lära sig ”att ta folk” och sen fick man köra mycket skogsmaskin förstås…

Skördaren han kör idag har gått 18 700 timmar och går vidare till Portugal nästa vecka, men Hampus stannar kvar inom kommunens gränser. Han, och den nya maskinen han ska köra, ska nämligen vara med på en mässa nästa vecka och undrar förstås varför inte reportern blivit varslad om gallringsmässan.

– Det är mest fördelaktigt att bo kvar hemma i Ljungberg och jobba mycket övertid, säger Hampus med ett stort leende och säger att en egen skogsgård framöver vore fint.

– Inte helt enkelt att vara nyanställd och ung, markägarna vill gärna ha rutinerad skogsmaskinsförare. De brukar fråga vem mina föräldrar och farföräldrar är. Får de veta det är det lite lugnare och jag försöker förvalta min fördel på rätt sätt, menar 19-åringen.

– Det här är helt klart drömyrket. Står man i valet till vidareutbildning och gillar teknik, friheten som skogen ger, maskiner så är valet inte svårt, avslutar Hampus innan han lätt hoppar in i skördaren och fortsätter gallra.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Hampus har fått drömjobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *