Nyheter

Han vill att kommunen satsar på lärarna: ”Trygghet för barnen”

Nyheter David Lagerstrand är en av de som står bakom det så kallade föräldraupproret i Hok och Svenarum. Det gäller resurserna till skolan och han vill nu se att man satsar på lärarna så de stannar kvar längre. – Man måste kunna hitta kreativa lösningar även i ytterskolorna, säger han till Skillingaryd.nu.

David Lagerstrand. Foto: Privat

För en tid sedan berättade vi om en skrivelse som vårdnadshavare till skolbarn i Hok och Svenarum låg bakom. En av dessa är David Lagerstrand i Svenarum.

Kommer en ny skrivelse

En del av kritiken riktades mot att kommunen nu slår ihop vissa klasser på skolorna, så det blir så kallad integrerad undervisning. Just den saken går inte göra så mycket åt just nu då budgeten till hösten redan är klubbad.
– Däremot kommer vi komma in med en skrivelse till kommunfullmäktige gällande Svenarum, vi tycker de ska satsa lite mer på att få dit personal, säger David Lagerstrand.

Vad tycker ni man ska göra för att få dit mer personal?
– Jag tycker man ska ha en plan och inte tänka ”Det är svårt att rekrytera lärare till landsbygden punkt slut”. Utan att man istället jobbar på ett annat sätt, det handlar inte om att locka dit en människa med pengar. För du behöver schyssta arbetsvillkor där du kan ta ut dina raster utan att känna som lärare att du måste jobba på fritids hela eftermiddagen för att täcka upp om någon är borta.
– Då kanske det behöver rustas upp med någon halvtid extra på varje ställe. Det är ingen jättestor grej tycker jag och det kan göra att lärare stannar. Men det faller ju på rektorns ansvar, men pengarna måste komma från någon annan.

Gäller att behålla lärarna

David Lagerstrand jobbar inom skolans värld och har även barn som går på skolan i Svenarum.
– Det största problemet är att lärare sagt upp sig för att de tycker det är ohållbart, det är egentligen det som fått det att rinna över. Vi har pratat med lärarna och de har signalerat under lång tid att det varit tufft. Både i Hok och i Svenarum.

I samband med en pressträff dagen innan midsommar sa Jenny Larsen att det kommer finnas behöriga lärare på plats till skolstarten i höst.
– Det är ju suveränt bra, säger David Lagerstrand och fortsätter:
– Men då handlar det ju om att få dem att stanna några år så man inte bara är nöjda när rekryteringen är klar. Man måste få dem att stanna också. Inte bara en eller två terminer, utan bygga upp så de håller sig kvar ett tag för att skapa trygghet för barnen.
– Man kan se att det är lättare att hålla kvar lärare i tätorterna och man måste kunna hitta kreativa lösningar även i ytterskolorna så de stannar även där.

”Måste vara likvärdig skola”

I skrivelsen uttryckte man ett missnöje med hur skolorna i ytterområdena behandlas.
– Det är taget ett politiskt beslut att det ska finnas skolor i ytterområdena, och då tycker inte jag att man bara kan nöja sig med att det finns. Utan hur ska det finnas och hur ska det se ut. Det är lite det jag känner är huvudgrejen, det får inte vara hur galet som helst, utan det måste vara likvärdig skola även på landsbygden, även om vi förstår att elevkullarna kommer växla upp och ner genom åren. Så om några år kanske man rentav är tvungen att slå ihop det med Hok. Men det får man ta då i så fall.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Han vill att kommunen satsar på lärarna: ”Trygghet för barnen”

Bra jobbat löser inte mycket Jörgen du sitter och bestämmer i denna femklöver varför har ni inte löst det bättre. Det går inte köra besparing och osthyveln på skolan hela tiden eller juste ni kallar ju det effektiviseringar men de bara byta av ord besparing är ju verkligen för våra barn och ungdomars utbildning. Jag är väldigt orolig för hur detta kommer att bli i våra kommun – är väldigt orolig för hur ni inte få en kvalitetsskola och skolgårdar där baren kan vara ute och leka under sina raster

I en femklöver får ju inte ett parti bestämma😊

Vad jag tycker och kommer att jobba för är ju rätt tydligt.

Bra jobbat David.
Jag ställer mig bakom detta, alla måste känna att man gör satsningar i både personal och lokaler.
Även på ytterskolorna för att skapa framtidstro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *