Nyheter

Handbolls-Björn prisad av KD:s seniorer

Nyheter I samband med att kristdemokraternas seniorer hade årsmöte i Vaggeryd fick Björn Ericsson en utmärkelse

Björn Ericsson

När KDs seniorförbund i Jönköpings län har årsmöte har de som tradition att överlämna ett diplom till någon senior som gjort avtryck, en person från den kommun där årsmötet hålls. I år var mötet förlagt till Fenix i Vaggeryd och KD i Vaggeryd föreslog Björn Ericsson som mottagare av utmärkelsen.

Björn Ericsson kom till mötet i tron att han skulle kåsera om sitt liv, framför allt inom handbollen i Sverige men det blev mer än så, något som vi återkommer till.

Björn började sin berättelse när han kom till Vaggeryd som ny idrottslärare för drygt 50 år sedan. Han insåg snabbt att han skulle trivas i en idrottskommun som Vaggeryd och tillsammans med idrottslärare i grannkommunerna drog de igång en handbollsserie inom ramen för skolidrotten. Det utvecklades snabbt och 1972 bildades Vaggeryds handbollsklubb, en klubb som Björn startade tillsammans med Kennet Adolfsson och Torbjörn Josephsson.

Arkivbild

Även om det är handbollen som han vigt sitt liv åt, och som fortsätter att ligga honom varmt om hjärtat, så har även andra idrotter funnits med på kartan. Björn har varit fotbolls- och handbollsdomare, samt tränare inom bägge sporterna.

Han är fortsatt engagerad inom handbollen såväl nationellt som på distriktsnivå. Det internationella engagemanget som delegat och ledare för ungdomslag ägnade han sig åt i omkring 20 år. Uppdraget som internationell delegat avslutades 2012 och genom åren har det blivit uppdrag vid VM, EM och champions league med mera, som inneburit uppemot 200 resor runt om i världen.

Mest stolt är Björn Ericsson över att ha medverkat till att ha gjort svensk handboll jämställd, landslagsspelarna ha samma ekonomiska villkor, lika förutsättningar vad gäller tränare och ledare, samma villkor vid resor till turneringar.

Björn har haft viktiga uppgifter under VM 1993, EM 2002 och VM 2011 som spelats i Sverige. Numera handlar det om de lanskamper som spelas traditionellt under trettonhelgen i samband med Hallbybollen i Jönköping. Det har varit landskamper de tre senaste åren och det finns avtal på ytterligare två år. Dessutom blir det ett VM-kval för damerna mot Slovakien i Karlskrona i juni månad.

Innan vi avslutade så var Björn Ericsson som ett stort solsken och avslutade med att uttrycka hur överraskad och hedrad han var över att ha uppmärksammats för ”en senior som visar att även äldre kan göra viktiga insatser i samhället”.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *