Nyheter

Handlarna laddar för julskyltning

Nyheter Tomtemor, tipspromenad, butiksöppet och skinklotteri anordnas av handlarna i Skillingaryd under första advent. Däremot dök ett oväntat bekymmer upp för handlarna vid torsdagens möte. Tänkta chokladhjul får inget torgtillstånd. – Det är ingen torgdag på söndagar i kommunens ordningsföreskrift så därför kan vi inte söka om tillstånd, berättar handlarna

När redaktionen besöker mysiga Mofas hus på Smedjegatan i Skillingaryd, under torsdagskvällen, har handlarna slutit upp för att lägga sista pusselbitarna inför julskyltningen första advent. 

Johanna Melin och Jörgen Johansson berättar: 

– Butikerna är öppna under eftermiddagen, vi kommer att arrangera en tipspromenad i våra butiker, vi kommer att ha julskyltningspriser, skinklotteri finns och barnen kan lämna in sin önskelista till tomtemor. Priserna till lotteriet och kanske något till barnen skänks av Hemköp och ICA. Vi kommer också grilla korv. Skillingaryds intresseförening finns på plats under julskyltningen och Lions kommer att ha chokladhjul på torget, berättar handlarduon. 

Elva butiker är engagerade i årets julskyltning och tipspromenadsfrågor finns i: Skillingaryds blomsterhandel, Chokladharmoni, Beklädnadsaffären, Hemköp, Centrumblommor, Mari´s massage, Mofas hus, El-Agenten, Kronans apotek, Kupan och ICA. Lottas keramik är också med men kommer att vara i närliggande ovan butiker. 

Lions kommer att vara med i någon form och ett chokladhjul på torget planeras…

Arkivfoto

Men under torsdagens möte framkom lite oro kring chokladhjulet och det visar sig att ett tillstånd behövs för att vara på torget i Skillingaryd och detta kan inte lämnas ut under första advent.

På kommunens hemsida finns angivet:
”Kommunens allmänna platser ska vara tillgängliga mötesplatser för både invånare och besökare – ett extra rum att träffas och umgås i. Allmänna platser är öppna ytor såsom torg, parker, gata/väg, trottoarer och gång- och cykelvägar”.

Julskyltning anses vara en allmän sammankomst och offentlig tillställning som arrangeras på en allmän plats, (reds anm; se ovan torg). Dessa tillställningar kräver tillstånd från polisen. Men ett undantag görs när det gäller torghandel som sker med kommunens godkännande.

December 2007 fastställde dåvarande kommunfullmäktige, med några revideringar åren därefter, de lokala ordningsföreskrifter som gäller bland annat torghandel.

I kommunens lokala ordningsföreskrifter anges att centralplan i Skillingaryd och Knutpunkten i Vaggeryd vara ”offentliga torg”. Försäljning på dessa platser, med ett torgtillstånd, får ske följande dagar och tider, måndag-fredag 8–18 och lördagar 8–15.

Simone Kamm, som är samordnare i näringslivsfrågor, var med när handlarna besökte tekniska förvaltningen inför förberedelserna av julskyltningen.

–Det är självklart att vi stöttar handeln. När det gäller tillstånd kan jag inte svara på vad som gäller mer än de föreskrifter som finns men jag tror att man politiskt kan göra undantag.

Vid kontakt med tidigare ansvarig för julmarknader hos Lions i Vaggeryds kommun kommenterar han:
– Vi har bara ansökt om tillstånd hos kommunen när vi stängt av gator. Kommunen ska väl vara glada att man vill arrangera något och att det blir liv i våra orter.

Fotnot: Tekniska förvaltningen har inte gått att nå under fredagen.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Handlarna laddar för julskyltning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *