Nyheter

Här finns jobben det kommande året

Här finns jobben det kommande året

Nyheter I dag släpper Arbetsförmedlingen broschyren Jobbmöjligheter i Jönköpings län.

Där presenteras arbetsutsikterna för olika yrken på ett års sikt.

  Jobbmöjligheter går igenom branschvis vilka yrken som är heta och vilka som har en kärvare arbetsmarknad. Barnmorskor, psykologer har lätt att få jobb liksom glasmästare och murare. Det är betydligt tuffare för banktjänstemän eller den som söker enklare industriarbeten. Det kan alltså vara avgörande för ens framtid, vilken utbildning ungdomar väljer.

– Det är viktigt att studie- och yrkesvägledarna har en aktuell bild av den regionala arbetsmarknaden, för att kunna ge så bra vägledning som möjligt till ungdomarna, säger Josef Lannemyr, arbetsmarknadsanalytiker.

Innehållet i Jobbmöjligheter kompletteras med information om Yrkeskompassen där man kan hitta yrkesprognoser på fem och tio års sikt på nationell nivå. I broschyren finns också en bild som visar vilka yrkesområden som är störst inom länet.

Trots att antalet arbetstillfällen förväntas att öka förblir konkurrensen om jobben stor inom många yrken. Ett vanligt grundkrav är körkort och en färdig gymnasieutbildning. En gymnasieexamen ökar möjligheterna till anställning väsentligt. Det är också inom yrken med krav på en högre utbildningsnivå som arbetsgivarna förväntas anställa flest personer.

– Förutom formell kompetens uppger arbetsgivare ofta att erfarenhet, social kompetens samt initiativförmåga och drivkraft är positiva egenskaper för en anställning. Goda kunskaper i svenska samt att även kunna tänka dig en längre resväg till arbetsplatsen ökar dina chanser till arbete, säger Josef Lannemyr.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *